News
MDTM: dezvoltarea pieței interne a VMS și menținerea sub control a portofoliului datoriei de stat
În Monitorul Oficial din 18 februarie curent a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 81 din 16 februarie cu privire la aprobarea Programului „Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2022-2024)”. Documentul a fost elaborat în concordanță cu prognoza privind evoluția datoriei de stat pentru perioada indicată și prognoza indicatorilor macroeconomici furnizată de Ministerul Economiei. Totodată, Programul este elaborat în contextul pandemiei COVID-19, ținând cont de situația economică din țară, de măsurile Băncii Naționale cu aplicarea principalelor operațiuni de politică monetară, de constrângerile determinate pe piața financiară locală și impactul acestora asupra finanțării deficitului bugetar.
Astfel, este preconizat că Produsul Intern Brut în valoare nominal va spori de la 255,7 mld. lei în anul curent până la 318,1 mld. lei în anul 2024. Veniturile BS vor crește în anul 2022 până la 50,1 mil. lei, iar la sfârșitul perioadei de prognozare – pâna la 60,5 mld. lei. Deficitul bugetului de stat raportat la PIB va constitui (-5,9%) în anul curent, însă de va diminua până la (-4,1%) către anul 2024.
Creșterea economică reală va constitui în anul curent 4,5% (în anul 2021 – 7,5%), sporind la 5,5-5,7% în următorii ani. Rata anuală prognozată a inflației este de 6,9% în anul 2022, cu diminuarea până la 5% în anii următori. Cursul de schimb valutar se așteaptă la nivel de 19,95 lei în raport cu dolarul SUA și 23, 5 lei/euro.
Obiectivele specifice privind gestionarea datoriei de stat în perioada 2022-2024 țin de dezvoltarea pieței interne a valorilor mobiliare de stat (VMS), contractarea împrumuturilor de stat externe în funcție de raportul cost-risc, precum și realizarea managementului riscului operațional asociat datoriei de stat.
Potrivit Programului, luând în considerare prognoza indicatorilor macroeconomici, soldul (deficitul) bugetului de stat raportat la PIB va înregistra o tendință de diminuare în perioada 2022-2024 și va constitui în medie 5%, situându-se în intervalul (-5,9%) – (-4,1%) din PIB.
Ministerul Finanțelor va continua să mențină o abordare flexibilă în realizarea procesului de finanțare a deficitului bugetului de stat de pe piața locală, urmărind asigurarea predictibilității și transparenței ofertei de VMS, pentru a putea reacționa prompt la eventualele modificări în tendințele pieței și comportamentul investitorilor.
Totodată, se estimează că, în perioada 2022-2024, Guvernul va beneficia de intrări din împrumuturi de stat externe, dintre care circa 45,0% vor fi direcționate pentru susținerea bugetului, iar circa 55,0% – pentru finanțarea proiectelor investiționale. În această perioadă, 0,7% din împrumuturile de stat externe vor fi acordate de creditorii bilaterali, iar 99,3% – de instituțiile multilaterale. Cei mai importanți 5 creditori pentru perioada respectivă se preconizează a fi: Grupul Băncii Mondiale (27,5%) Fondul Monetar Internațional (21,9%), Banca Europeană de Investiții (17,9%), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (16,2%) și Uniunea Europeană (9,6%).
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
878 views
The date of publishing:
21 February /2022 07:58
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
datoria de stat | managementul datoriei de stat | VMS
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.