News

Prevenirea și detectarea erorilor și fraudelor – subiectul instruirii demarate de I.P. „CTIF” pentru CNAS

În perioada 28-30 decembrie 2020 a avut loc seminarul de instruire online cu genericul „Metode și practici de prevenire și detectare a eventualelor erori și fraude”. La eveniment au participat 19 funcționari publici din cadrul subdiviziunilor structurale a Casei Naționale de Asigurări Sociale. Cursul a durat 12 ore și a abordat următoarele subiecte:
  • Conceptul și definirea controlului intern managerial. Corelare cu prevenirea fraudelor și iregularităților
  • Modele de management al riscurilor
  • Organizarea controlului intern în instituții și preîntâmpinarea fraudelor și corupției.
 

Formatorii din cadrul instruirii au fost reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, reprezentanți ai Instituției Publice Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) și un expert internațional.

 

Diana Grosu - Axenti, șefa direcției generale din cadrul CTIF, a vorbit despre rolul auditorilor în prevenirea și detectarea fraudelor.

 

„Responsabilitatea principală pentru prevenirea și detectarea riscurilor de fraudă și corupției revine atât conducerii, cât și altor persoane responsabile pentru guvernanța entității. Pe lângă reglementările și rigorile naționale în acest domeniu, există multiple modele și practici internaționale care pot fi utilizate de organizații – de la ISO, COSO, UNCAC, INTOSAI până la modelul SAINT”.

 

Experta internațională, Nodira Zikrillaeva, managerul de proiect PNUD privind combaterea corupției în Republica Uzbekistan (PCEAT) a abordat metodele de management și diagnosticare a riscurilor de corupție, precum și recomandări internaționale pentru îmbunătățirea mecanismelor de prevenire a acesteia, oferind informații și practici importante în vederea realizării unui schimb de experiență eficient.

 

Dacă și alte instituții publice sunt interesate de cursuri cu tematica sus enunțată, Centrul de instruire din cadrul I.P. „CTIF” își anunță disponibilitatea de a le demara. Pentru aceasta, Centrul poate fi apelat la numerele de telefon: 022 822 032 / 069653492 sau adresând o solicitare pe adresa electronică: instruire@ctif.gov.md.

 

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Instituția Publică Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF)

951 views

The date of publishing:

30 December /2020 16:40

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

CTIF | cnas | prevenirea fraudelor

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon