News
Procesul de insolvabilitate. Perfecționarea cadrului legal continuă
Cadrul normativ privind procesul insolvabilității va fi îmbunătățit, pentru a elimina toate constrângerile cu care se confruntă agenții economici în procesul de inițiere și derulare a insolvabilității. Astăzi, 14 decembrie, pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM a avut loc o ședință de lucru, în discuție fiind puse dificultățile cu care se confruntă antreprenorii atunci când ajung în incapacitatea de plată și/sau aplică cadrul normativ aferent domeniului insolvabilității.
Reamintim că, recent, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, prin care se propune modificarea Legii insolvabilității și a Codului de procedură civilă prin ajustarea căii de atac, care va putea fi exercitată împotriva hotărârilor instanței de insolvabilitate, în corespundere cu procedura generală de contestare a hotărârilor emise de judecători prevăzută în CPC, precum și în concordanță cu nivelul instanțelor competente.
Totodată, în luna august 2020 au intrat în vigoare noi prevederi la Legea insolvabilității, ce vizează ținerea Registrului cauzelor de insolvabilitate, îmbunătățirea mijloacelor de apărare a debitorului, separarea bunurilor imobile construite în baza contractelor de investire în construcția de locuințe etc.
În același timp, entitățile continuă să se confrunte cu un șir de probleme, îndeosebi în contextul actual al pandemiei, când o serie de întreprinderi sunt nevoite să-și diminueze operațiunile pentru a rezista.
Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a recomandat reprezentanților mediului de afaceri să vină cu propuneri concrete de modificare a Legii insolvabilității, care vor fi examinate și integrate într-un nou proiect de modificare a legii, pentru a face mai simplu și mai clar modul de soluționare a litigiilor și de derulare a procesului de insolvabilitate.
În cadrul discuțiilor participanții au menționat că se confruntă cu mai multe probleme ce țin de: lipsa unui prag minim de la care debitorii să solicite inițierea procesului de insolvabilitate, tergiversarea termenelor în cadrul procesului, evaluarea bunurilor gajate de către bancă, nerespectarea Planului procedurii de restructurare etc.
În acest context, directorul adjunct al Inspectoratului de Stat al Muncii, Igor Ciloci, s-a referit la problemele ce țin de modul de executare a creanţelor şi a cheltuielilor masei debitoare, menționând despre necesitatea modificării art. 43 ce reglementează acest aspect. De asemenea, s-a solicitat și crearea unui Fond de garantare a creanțelor salariale pentru achitarea datoriilor salariale etc.
Reprezentanții ODIMM au informat despre elaborarea Programului „A doua șansă”, dedicat antreprenorilor aflați în prag de insolvabilitate, care la momentul de față se regăsește pe agenda Ministerului Economiei.
Potrivit datelor oferite de Veronica Homov, șefa Direcției Proceduri de Insolvabilitate din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, la autoritatea fiscală sunt înregistrate circa 3 mii de dosare în procedură de insolvență, dintre care peste 80 de dosare sunt proceduri de restructurare. De asemenea, reprezentantul SFS s-a referit la unele modificări operate la Legea insolvabilității operate prin Legea nr. 141/2020, cum ar fi cele din art. 24 alin.5) ce se referă la aplicarea măsurilor de asigurare în perioada de observație.
Comunitatea de afaceri va transmite propunerile de modificare a cadrului normativ aferent Legii insolvabilității până la 21 decembrie curent la Secretariatul Consiliului Economic.
Vă propunem să consultați și următoare articole la acest subiect:
- Notificare în SIA „e-Factura” privind procesul de insolvabilitate a părților tranzacției
- Entitatea în proces de insolvabilitate: dreptul la restituirea TVA
- Ordinele incaso în cazul entităților în proces de insolvabilitate
- Legea insolvabilităţii: obligativitatea informării debitorului despre depunerea cererii introductive, neconstituțională
- Condițiile de anulare a actelor încheiate de către debitor
- Despre avizul SFS la depunerea cererii introductive
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
1593 views
The date of publishing:
14 December /2021 12:43
Catalogul tematic
Noutăți | Insolvabilitate
Tags:
insolvabilitate | Consiliul Economic
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.