News

Programul pentru Transport Public Curat

Un nou proiect axat pe susținerea implementării serviciilor moderne conexe transportului public prin utilizarea combustibililor curați (gaz natural comprimat și gaz petrolier lichefiat), precum și a energiei generate de resurse regenerabile, a fost lansat în Republica Moldova.
 
Proiectul „Facilitarea investițiilor publice verzi în Moldova: Implementarea Programului pentru Transport Public Curat” finanțat în cadrul programului „Uniunea Europeană pentru Mediu” (EU4Environment) urmează a fi implementat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului și Ministerul Economiei şi Infrastructurii, cu susținerea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

 

În cadrul evenimentului de lansare secretarul de stat al MADRM, Dorin Andros,  a menționat că investițiile verzi creează oportunități de dezvoltare a unor activități economice care să utilizeze durabil resursele naturale și să contribuie la reducerea efectelor negative asupra mediului.

 

Emisiile de la transport au cel mare impact asupra calității aerului în orașele mari, iar parcul transportului public din Republica Moldova este învechit, poluant și neprofitabil. Vârsta medie a mijloacelor de transport în capitală este de circa 15-20 de ani, 2/3 din mijloacele de transport vechi sunt de tip diesel, care în țările Uniunii Europene deja sunt interzise și scoase din uz, a constatat Dorin Andros.

 

Implementarea Programului pentru Transport Public Curat include două etape: prima etapă (pilot) este prevăzută pentru mun. Chișinău și Bălți, cu un buget de circa $19,1 mil. și prevede înlocuirea a 77 de unități de transport vechi (62 de troleibuze și 15 microbuze).

 

Pentru etapa a doua se examinează derularea a două scenarii. În primul scenariu se analizează oferirea a 735 vehicule urbane și suburane noi, cu o valoare de circa $150 mil., iar în scenariul doi  sunt studiate posibilitățile de oferire a circa 2500 vehicule urbane, suburban și inter-urbane, cu un cost investițional de aproximativ $500 mil.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

615 views

The date of publishing:

09 February /2021 07:58

Domeniu:

Noutăți

Tags:

energia verde | transport ecologic | transport public | madrm | monitorul.fisc.md

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon