News

Sancțiuni pentru comercializarea ilegală a ajutoarelor umanitare

Comercializarea ilegală a bunurilor care constituie ajutoare umanitare va fi sancționată cu amendă de la 40 la 60 UC aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 75 la 100 UC în cazul persoanei cu funcție de răspundere. Parlamentul a aprobat în prima lectură, cu 71 de voturi, proiectul de lege pentru modificarea Codului contravențional.
 
Astfel, proiectul prevede completarea CC cu art. 3274 ce va reglementa sancționarea în cazul comercializării ilegale a bunurilor ce constituie ajutoare umanitare, iar competența stabilirii contravenției respective va aparține Ministerului Afacerilor Interne.

 

Ajutoarele umanitare au un caracter social, fiind destinate cu titlu gratuit cetățenilor aflați în dificultate, iar în lipsa unui control din partea organelor de stat, sunt înregistrate cazuri de iresponsabilitate și de încălcare a legislației în vigoare de către persoanele care recepționează sau distribuie ajutoarele umanitare, inclusiv comercializarea ilegală a ajutoarelor destinate populației, se spune în nota de informare a proiectului.

 

În același timp, comisiile teritoriale pentru ajutoarele umanitare, care au competența de a ține evidența acestor bunuri și de a exercita controlul asupra distribuirii lor, se limitează doar la prezentarea trimestrială a unor dări de seamă despre recepționarea ajutoarelor umanitare.

 

Conform datelor din nota informativăîn anul 2021, se observă o creștere considerabilă a ajutoarelor umanitare, în contextul crizei pandemice provocate de COVID-19. Dacă în anul 2019 au fost importate ajutoare umanitare sub diferite forme (medicamente, utilaje și echipamente medicale, produse alimentare etc.) în valoare de 214 mil. lei, în anul 2020 – în sumă de 410 mil. lei, în 11 luni ale anului 2021 ajutoarele umanitare au depășit suma de 944 mil. lei.

 

Amintim: contravenția pentru comercializarea ilegală a bunurilor ce constituie ajutoare umanitare este restabilită în CC, deoarece această normă a fost abrogată în anul 2017.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

475 views

The date of publishing:

28 March /2022 07:56

Domeniu:

Noutăți

Tags:

ajutoare umanitare | sanctionare

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon