News

Străinii cu dreptul de ședere în RM se vor asigura individual în sistemul AOAM

Cetățenii străini titulari ai dreptului de ședere permanentă în RM și beneficiarii de protecție internațională vor fi incluși în lista plătitorilor primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) în sumă fixă, care se asigură în mod individual.
Parlamentul a aprobat în  prima lectură un proiect de lege ce vizează modificarea mai multor acte normative și are ca scop asigurarea abordării unice vizavi de străini în domeniul sănătății și al muncii.

 

Astfel, anexa nr. 2 din Legea nr. 1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală ce stabilește categoriile de plătitori ai primelor AOAM în sumă fixă urmează a fi completată cu noile categorii de plătitori.

 

De asemenea, proiectul prevede includerea străinilor în listele beneficiarilor de ajutor de șomaj cu condiția că aceștia au activat și au realizat un stagiu de cotizare în sistemul public de asigurări sociale de stat de cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni calendaristice.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

692 views

The date of publishing:

04 February /2022 07:57

Catalogul tematic

Asigurare obligatorie de asistenţă medicală | Noutăți

Tags:

proiect de lege | asigurare medicala | straini

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon