News

Termenul de activitate a ZAL „Tvardița” ar putea fi extins

Termenul de activitate a Zonei Antreprenoriatului Liber „Tvardița” ar putea fi extins cu încă 20 de ani. Proiectul de lege ce prevede extinderea termenului de funcționare, precum și garantarea unor condiții clare de activitate a rezidenților ZAL, este inclus pe agenda Parlamentului.
 
Conform Legii nr.626/1995, ZAL ”Tvardița” a fost instituită pe un termen de 30 de ani, însă autorul proiectului propune ca acest termen să constituie 50 ani, fiind extins până în anul 2045.

 

Totodată, se propune ca în cazul în care vor fi adoptate noi acte legislative care periclitează condițiile de activitate a rezidenților acestei zone în ceea ce privește regimul vamal, fiscal, valutar, de vize etc., rezidenții să dispună de dreptul să-și desfășoară activitățile în conformitate cu legile în vigoare înainte de data aplicării noilor acte legislative sau în conformitate cu legislația în vigoare la data înregistrării lor în zona liberă.

 

Potrivit notei informative, activitatea ZAL are un impact pozitiv asupra dezvoltării social-economice din regiune. Grație proiectelor realizate de rezidenții ZAL au fost create peste 500 locuri noi de muncă pentru locuitorii orașului Tvardița și celor din localitățile din preajmă, au fost plantate peste 1200 ha de  viță de vie și deschise 20 de întreprinderi noi.

 

Conform evaluărilor, în rezultatul extinderii termenului de funcționare a ZAL, către anul 2045 volumul vânzărilor producției industriale ar putea depăși 1,2 mld. lei, iar volumul investițiilor ar atinge indicatorul de $1,7 mil., fiind create suplimentar circa 1000 locuri de muncă.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

695 views

The date of publishing:

30 April /2021 07:58

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

zal tvardita | termen de funcționare | proiect de lege | monitorul.fisc.md

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon