News

UE ar putea dubla cotele de export pentru fructele şi legumele din R. Moldova

Uniunea Europeană ar putea dubla cotele de export pentru unele fructe şi legume moldoveneşti, pînă la semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi UE. Statele membre UE se vor expune asupra acestui fapt săptămîna viitoare, după ce Comisa Europeană a venit deja cu propunerea dată. Un anunţ în acest sens a făcut ieri seara Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, la o întîlnire cu producătorii agricoli din Republica Moldova, care a avut loc la Costeşti, Ialoveni, informează MOLDPRES. Cioloş a menţionat că premierul Iurie Leancă s-a adresat acum o lună şi jumătate către Comisia Europeană cu o scrisoare în care spunea că autorităţile de la Chişinău sînt îngrijorate de posibilitatea introducerii unor noi embargouri din Est pentru producţia din Moldova, precum fructele şi legumele, şi a rugat să fie dublate cotele de export, negociate anterior în Acordul de Asociere la partea privind Zona de Comerţ Liber. Comisarul european s-a arătat convins că statele membre ale UE vor accepta să dubleze cotele de export a legumelor şi fructelor din Moldova.
Cele mai afectate de o dublare a cotelor ar fi România şi Polonia. Dar nu va fi o problemă din partea acestor state, deoarece chiar premierii acestora s-au pronunţat pentru majorarea cotelor, a spus sursa citată.
Dacă vor fi dublate cotele, R. Moldova va putea exporta anual în statele UE 40 de mii de tone de mere, 2 mii tone de roşii, 10 mii tone de struguri de masă şi 10 mii tone de prune. Cît ţine de produse precum cerealele din Moldova, în Acordul de Asociere sînt stabilite la fel anumite cote, dar care servesc drept un bec de avertisment pentru UE.
Specialiştii UE au calculat producţia globală de cereale din Moldova, consumul intern şi posibilitatea de export. S-a stabilit o limită pentru a evita ca prin Moldova să ajungă în UE producţie din alte state. Aceste limite dacă vor fi depăşite vor servi drept avertisment, iar exportatorii vor trebui să demonstreze că producţia lor este moldovenească, a precizat Dacian Cioloş.
Prezent la întîlnirea cu producătorii agricoli, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a opinat că nu există semnale că s-ar pregăti noi embargouri pentru producţia agricolă din Moldova, însă autorităţile se asigură, deoarece deja au păţit-o în cazul cu vinul, care a fost interzis pe piaţa din Federaţia Rusă.

via www.moldpres.md

1466 views

The date of publishing:

26 May /2014 09:16

Domeniu:

Noutăți

Tags:

Uniunea Europeană | cotele | Export | Moldova

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon