News

Efectuarea controalelor planificate și inopinate în cadrul ZEL

Activitatea rezidenților zonelor economice libere se verifică atât prin controale planificate, cât și prin controale inopinate. În Parlament a fost înregistrată o inițiativă legislativă prin care se propun modificări la Legea nr. 440 din 27/2001 cu privire la zonele economice libere, ce are ca scop uniformizarea temeiurilor de inițiere a controlului inoponat în cadrul ZEL.

 

Astfel, conform proiectului, controlul activităţii rezidenţilor se efectuează prin controale planificate nu mai des de o dată în decursul unui an calendaristic pentru fiecare organ de control și prin controale inopinate,  dacă există cel puţin una din următoarele circumstanţe:

  • au fost încălcate termenele stabilite de prezentare a rapoartelor fiscale ori statistice sau acestea conţin date neautentice;
  • au fost înregistrate plângeri sau alte petiţii scrise privind încălcarea legislaţiei de către rezident;
  • există temeiuri suficiente de a considera că acţiunile rezidentului conţin elementele unei infracţiuni;
  • există informaţii/indicii, susținute prin probe aflate în posesia organelor de control, despre existenţa situaţiilor de avarie, incident sau încălcare gravă a regulilor de securitate ori siguranţă care prezintă un pericol iminent și imediat pentru mediu, viaţa, sănătatea și proprietatea persoanelor.

 

Proiectul mai prevede că toate controalele pe teritoriul zonei libere se efectuează în prezența reprezentanților Administrației acesteia și a rezidentului supus controlului, cu respectarea procedurii de control stabilită în Legea nr. 131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător.  În același timp, controalele inopinate pot fi efectuate și în lipsa reprezentanților Administrației și a rezidentului supus controlului, dacă aceștia au fost informați în timp util despre data și ora desfășurării dar nu participă la control. În acest caz, organele de control vor efectua controlul în prezența sau, în caz de necesitate, cu asistența poliției, în condițiile legii.

 

Totodată, documentul mai prevede efectuarea controalelor planificate pe teritoriul Portului Internațional Liber „Giurgiulești” în prezenţa unui reprezentant din partea Guvernului. Retribuirea muncii reprezentantului Guvernului se va stabili sub formă de  indemnizaţii lunare în mărime de două salarii minime pe țară, din contul mijloacelor instituției a cărui angajat de bază este.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1152 views

The date of publishing:

18 April /2023 07:59

Catalogul tematic

Noutăți | Control de stat

Tags:

Portul Internațional Liber Giurgiulești | activitati de control | zonele economice libere

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon