News

Foaia de Parcurs pentru dezvoltarea abilităților economice ale femeilor: au fost prezentate primele rezultate

Acum un an a fost lansat Consiliul Național pentru Abilitarea Economică și Egalitatea de Gen –  structură ce activează în cadrul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM și are ca scop consolidarea eforturilor în direcția abilitării economice și promovării egalității de gen. Pe platforma acestui Consiliu a fost elaborată Foaia de Parcurs pentru dezvoltarea abilităților economice ale femeilor în Republica Moldova. Această Foaie de Parcurs a fost concepută pentru a oferi o viziune clară și structurată asupra acțiunilor prioritare care urmează a fi implementate în domenii cheie precum accesul la educație, finanțare, piețe și dezvoltarea culturii antreprenoriale.

 

La unele din cele mai importante acțiuni din Foaia de parcurs ce au fost realizate s-a referit Carolina Bugaian, Președinta Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova și președinta Consiliului.

Astfel:

  • Au fost organizate 10 sesiuni de instruire antreprenorială în 10 licee cu participarea a circa 500 de elevi;
  • A fost organizat Gala Maratonului Antreprenorial în luna martie curent;
  • Curs de educație financiară pentru fete, ce a inclus 40 de ore de traininguri despre buget, investiții și antreprenoriat;
  • Work in tech: instruirea a 140 de femei din grupuri social vulnerabile;
  • Lansarea GLIA Business, în incinta căreia au fost organizate 225 de evenimente;
  • Au fost organizate programe de mentorat pe parcursul unui an din partea femeilor în afaceri pentru femeile victim ale violenței;
  • A fost elaborată o analiză a constrângerilor legale privind serviciile de îngrijire a copiilor de tip familial, în urma căreia Parlamentul a intervenit cu modificări.

 

Totodată, printre cele mai importante acțiuni practice concrete incluse în Foaia de parcurs se regăsesc: educație financiară pentru fete în cadrul unei școli de vară; educație și competențe digitale, inclusiv educație financiară digitală; desfășurarea unui Program de abilitare juridică și financiară; susținerea comunității profesionale a femeilor care activează în domeniul financiar pe întreg teritoriul Republicii Moldova; organizarea de ateliere și seminare pentru angajatori privind beneficiile unei forțe de muncă echilibrate din punct de vedere al genului și elaborarea Politicilor-tip relevante pentru companii; efectuarea  analizei necesităților de dezvoltare a femeilor-antreprenoare; Universitatea pentru vârsta a 3-a; instruiri privind desfășurarea activităților de îngrijire a copiilor la domiciliu etc.

 

Potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică, ponderea femeilor în populaţia ocupată de 15 ani și peste este mai mică în comparație cu cea a bărbaților (49,8% femei și 50,2% bărbați în anul 2023). Totodată, femeile câștigă în medie cu 15,6% mai puțin decât bărbații, lor le revin câștiguri salariale inferioare bărbaților în majoritatea activităților economice, în anul 2023, cele mai mari diferențe fiind înregistrate în informații și comunicații – cu 38,0 % mai puțin; activități financiare și de asigurări – cu 34,6% mai puțin; sănătate și asistență socială – cu 25,6% mai puțin.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru

324 views

The date of publishing:

15 July /2025 07:50

Catalogul tematic

Noutăți | Antreprenoriat

Tags:

femei in afaceri | activitatea antreprenoriala

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon