
News
Importul produselor ecologice. Guvernul a aprobat noi reglementări
Regulamentul privind modul de trecere a frontierei de stat a mărfurilor supuse controlului de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va fi completat cu norme noi ce se referă la importul produselor ecologice și al produselor de conversie. Executivul a susținut modificarea Regulamentului menționat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 938/2018.
În primul rând, menționăm că în anul 2026 va intra în vigoare HG nr. 591/2024 cu privire la aprobarea Regulamentului privind importul şi exportul produselor ecologice, o dată cu Legea nr. 82/2024 privind controalele oficiale în domeniul agroalimentar, astfel, prevederile aprobate de Guvern sunt necesare pentru a asigura existența până în anul 2026 a cadrului normativ care reglementează importul şi exportul produselor ecologice.
Astfel, conform prevederilor, produsele ecologice importate în vederea comercializării trebuie să întrunească cumulativ o serie de condiții: sunt produse menționate la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 237/2023 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice; sunt originare dintr-un stat UE sau dintr-o țară recunoscută în scopul echivalenței sau conformității în temeiul unui acord cu Comisia Europeană și sunt supuse controlului unui organism de control menționat în acordul respectiv. La introducerea în țară, produsele ecologice vor fi însoțite de o declarație privind produsul importat și cantitatea acestuia; organismele de control relevante, recunoscute de autoritățile competente din țara de origine, au controlat toți operatorii și grupurile de operatori, inclusiv exportatorii din țara respectivă și le-au furnizat tuturor operatorilor respectivi un certificat ce atestă conformitatea cu normele de producție ecologică și de etichetare a produselor ecologice; produsele originare din alte țări sunt însoțite de certificatul de inspecție pentru importul produselor ecologice în Republica Moldova, în original, până la primul destinatar. Totodată, produsele ecologice de origine animală provin dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-o țară recunoscută în scopul echivalenței sau conformității în temeiul unui acord cu Comisia Europeană, sau dintr-o parte a teritoriului acestuia, din care importurile de astfel de produse nu sunt interzise din motive sanitar veterinare.
La rândul dău, importatorul de produse ecologice va fi obligat să asigure, prin intermediul exportatorului din țara de origine, existența documentelor de însoțire a produselor importate, solicitate conform regimului de import; să țină evidența cantităților importate, să transmită organismului de control la care este înregistrat toate datele referitoare la modalitățile de transportare de la exportator la primul destinatar, precum și informații privind spațiile de depozitare ale primului destinatar; să transmită organismului de control la care este înregistrat, imediat după primirea certificatelor de inspecție din partea organismului de control din țara exportatoare, următoarele date: denumirea și adresa primului destinatar, o copie a certificatului de inspecție privind importurile de produse ecologice, precum și orice alte informații solicitate de organismul de control și să transmită organismului de control al primului destinatar, la cerere, toate informațiile necesare solicitate de acesta.
Totodată, normele propuse mai prevăd că inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor vor efectua controale oficiale asupra transporturilor pentru a verifica conformitatea acestora cu dispozițiile Legii nr. 237/2023 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice. Astfel, se vor efectua controale documentare pentru toate transporturile; controale de identitate aleatorii și controale fizice, realizate cu o frecvență determinată de probabilitatea nerespectării Legii nr. 237/2023.
Controalele documentare includ o examinare a certificatului de inspecție. Importatorul va păstra acest certificat timp de cel puțin patru ani.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
272 views
The date of publishing:
05 March /2025 11:00
Catalogul tematic
Control de stat | Importul | Noutăți
Tags:
control de stat | siguranta alimentelor | import
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.