News

În Moldova va fi instituit „Registrul Fermierilor”

Sistemul Informațional „Registrul Fermierilor” va fi un sistem informațional automatizat, constituit dintr-un ansamblu de resurse și tehnologii informaționale, mijloace tehnice de program și metodologii interconectate,  destinat înregistrării, păstrării, utilizării informațiilor despre fermieri de la înregistrarea acestora până la arhivarea datelor. Totodată, acesta va servi ca sursă administrativă pentru statisticile agricole, care integrează informațiile cu privire la toate activele pentru producția agricolă utilizate de fermieri.

 

Guvernul, în cadrul ședinței din 28 august anul curent, a aprobat hotărârea cu privire la cu privire la crearea Sistemul Integrat de Administrare și Control (SIAC) și instituirea Sistemului Informațional „Registrul Fermierilor”.

 

În cadrul prezentării documentului s-a subliniat că SIAC este destinat gestionării și monitorizării intervențiilor și a beneficiarilor de subvenții din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, precum și a mijloacelor financiare provenite din partea partenerilor de dezvoltare, iar SI „Registrul Fermierilor”, reprezintă un subsistem al Sistemul Integrat de Administrare și Control.

 

Conform Conceptului SI „Registrul Fermierilor”, acesta va fi completat cu datele, preluate automat din alte registre, interconectivitatea cu care este asigurată prin MConnect. Acolo unde datele nu vor putea fi preluate automat, acestea vor fi colectate de la subiecții înregistrării. Furnizarea datelor referitoare la obiectele informaționale SI „Registrul Fermierilor” poartă un caracter obligatoriu. 

 

Documentul stabilește expres că subiecți ai înregistrării vor fi subiecții subvenționării, așa cum sunt definiți la alin.(1) lit.1) art.4 din Legea nr.71/2023 cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural; alți fermieri, persoane fizice sau juridice, indiferent de faptul dacă aplică sau nu pentru subvenții, care, însă, dețin, cu orice titlu, bunuri agricole.

 

Pentru a asigura funcționarea corectă, SI „Registrul Fermierilor” va interacționa, prin Platforma de Interoperabilitate (MConnect), cu sisteme informaționale de stat SIA „Registrul de Stat al Populației”; SI al Serviciului Fiscal de Stat (privind statutul debitorului); SIA „Cadastrul bunurilor imobiliare”;  Sistemul automat de obținere a datelor despre animale, bunurilor supuse controlului Agenției Națională pentru Siguranța Alimentară; alte SI, stabilite prin cadrul de reglementare aplicabil. Totodată, Registrul va interacționa cu sistemele informaționale partajate Mpass, Msign, Mlog, Mnotify, Mpower, portalul datelor guvernamentale deschise (date.gov.md).

 

De menționat, că elaborarea SI „Registrul Fermierilor”, cu sprijinul financiar al UNDP, este deja finalizată, însă sistemul nu poate fi utilizat în lipsa cadrului normativ – Hotărârea de Guvern privind aprobarea Conceptului și a Regulamentului, care permit schimbul de date prin intermediul platformei MConect. Din acest motiv, prevederile actului normativ vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova | Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

183 views

The date of publishing:

29 August /2024 07:59

Catalogul tematic

Noutăți | Agricultura | Subvenționarea în agricultură | Servicii electronice

Tags:

subvenționare | servicii electronice | Agricultură

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon