News

ISM: aplicarea coerentă și obiectivă a criteriilor de risc

La stabilirea probabilității apariției prejudiciului, Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM), în procesul planificării controalelor, va utiliza, suplimentar la cele existente, criterii de risc generale: durata de la data efectuării ultimului control; numărul de persoane angajate; istoricul conformității sau neconformității cu prevederile legislației și cu prescripțiile Inspectoratului.

 

În cadrul ședinței de astăzi, 16 noiembrie, Guvernul a acceptat modificări și completări la Metodologia privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător în baza analizei riscurilor în domeniile de control ale ISM (Metodologia), aprobată prin HG nr. 894/2018, scopul acestora fiind aplicabilitatea mai reușită a criteriilor de risc la elaborarea planului anual de control.

 

Totodată, hotărârea aprobată conține și o nouă redacție a pct.101 din Metodologie, care stabilește criteriile de risc specifice pentru domeniile de control utilizate de ISM. Astfel, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor (la data publicării în „MO”), ISM va lua în calcul criterii precum devierea negativă a mărimii salariului mediu pe unitate de la mărimea salariului mediu pe ramură (după CAEM); producerea accidentelor de muncă; durata de la data efectuării ultimului control; ponderea salariaților cu salariul egal sau mai mic decât salariul minim; suma totală a veniturilor constatate conform datelor contabilității financiare/numărul de salariați din unitate față de acest indicator pe ramură (după CAEM).

 

În opinia autorilor, revizuirea criteriilor de risc va asigura posibilitatea efectuării unei analize ample a întreprinderilor/unităților ce prezintă suspiciuni de utilizare a muncii nedeclarate și de achitare a salariilor în plic, ceea ce va contribui la elaborarea corectă a planului de control pe domeniile relevante ISM. Suplimentar, aplicarea coerentă și obiectivă a criteriilor de risc va contribui la îmbunătățirea condițiilor de muncă a salariaților prin respectarea prevederilor normative din domeniul muncii (legalizarea raporturilor de muncă – evidența corectă a timpului de muncă și a timpului de odihnă, modul de achitare a remunerației etc.) și securității și sănătății în muncă.

 

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Inspectoratul de Stat al Muncii RM | Guvernul Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1221 views

The date of publishing:

16 November /2022 15:45

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

criterii de risc | securitatea muncii

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon