News
ISM: aplicarea coerentă și obiectivă a criteriilor de risc
La stabilirea probabilității apariției prejudiciului, Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM), în procesul planificării controalelor, va utiliza, suplimentar la cele existente, criterii de risc generale: durata de la data efectuării ultimului control; numărul de persoane angajate; istoricul conformității sau neconformității cu prevederile legislației și cu prescripțiile Inspectoratului.
În cadrul ședinței de astăzi, 16 noiembrie, Guvernul a acceptat modificări și completări la Metodologia privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător în baza analizei riscurilor în domeniile de control ale ISM (Metodologia), aprobată prin HG nr. 894/2018, scopul acestora fiind aplicabilitatea mai reușită a criteriilor de risc la elaborarea planului anual de control.
Totodată, hotărârea aprobată conține și o nouă redacție a pct.101 din Metodologie, care stabilește criteriile de risc specifice pentru domeniile de control utilizate de ISM. Astfel, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor (la data publicării în „MO”), ISM va lua în calcul criterii precum devierea negativă a mărimii salariului mediu pe unitate de la mărimea salariului mediu pe ramură (după CAEM); producerea accidentelor de muncă; durata de la data efectuării ultimului control; ponderea salariaților cu salariul egal sau mai mic decât salariul minim; suma totală a veniturilor constatate conform datelor contabilității financiare/numărul de salariați din unitate față de acest indicator pe ramură (după CAEM).
În opinia autorilor, revizuirea criteriilor de risc va asigura posibilitatea efectuării unei analize ample a întreprinderilor/unităților ce prezintă suspiciuni de utilizare a muncii nedeclarate și de achitare a salariilor în plic, ceea ce va contribui la elaborarea corectă a planului de control pe domeniile relevante ISM. Suplimentar, aplicarea coerentă și obiectivă a criteriilor de risc va contribui la îmbunătățirea condițiilor de muncă a salariaților prin respectarea prevederilor normative din domeniul muncii (legalizarea raporturilor de muncă – evidența corectă a timpului de muncă și a timpului de odihnă, modul de achitare a remunerației etc.) și securității și sănătății în muncă.
Instituții:
Inspectoratul de Stat al Muncii RM | Guvernul Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
1221 views
The date of publishing:
16 November /2022 15:45
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
criterii de risc | securitatea muncii
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.