Legal advice
Foaia de parcurs. Eliberarea și termenul de valabilitate
Articolul ce urmează oferă o sinteză a legislației în vigoare ce reglementează utilizarea documentului primar foaia de parcurs, obligativitatea eliberării acesteia și termenul de valabilitate. Necesitatea acestui articol este condiționată de multiplele întrebări adresate de contribuabili. Astfel, conform art. 11 din Legea contabilităţii şi raportării financiare nr. 287 , faptele economice se contabilizează în temeiul documentelor primare, iar fapt economic reprezintă tranzacţia, operaţiunea, evenimentul care a modificat sau poate modifica ac...
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
This article is intended only for subscribed users. For subscribe you need to select the subscription
I am subscriberThe account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
23931 views
The date of publishing:
17 July /2023 15:40
Catalogul tematic
Contabilitate | Noutăți
Tags:
Foaia de parcurs | Transport | evidenta | intreprindere | vehicole
6 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.
EXTRAMOBILE S.R.L.
09 April /2019 09:58
1. Poate oare fi considerat autoturismul în proprietatea întreprinderii sau autoturismul în locaţiune drept transport rutier în cont propriu?
2. Autoturismul, care este condus de Directorul sau persoana cu funcţie de conducere al întreprinderii, care se deplaseaza în traficul naţional sau internaţional în interesul activităţii întreprinderii, trebuie sau nu să deţină foaie de parcurs, si care este valabilitatea acesteia, având în vedere că în Codul Transporturilor Ruriere, Secţiunea a 4-a. Transportul rutier de persoane în cont propriu, Art. 78, lit.c), nu este indicat expres.
Marina Damaschin
09 April /2019 10:14
EXTRAMOBILE S.R.L.
Bună ziua!
În cazul în care întreprinderea transportă persoane în cont propriu (inclusiv autoturisme), foaia de parcurs, în baza art. 49 lit. i) din CTR, este valabilă pentru 36 de ore din momentul eliberării, cu condiția că întreprinderea realizează una din următoarele acțiuni:
a) scopul operaţiunii de transport este deplasarea persoanelor spre sau de la întreprindere ori între punctele de lucru ale acesteia;
b) persoanele transportate sunt angajaţi ai întreprinderii, scopul transportului fiind în interesul activităţilor proprii ale întreprinderii;
e) întreprinderea foloseşte vehicule rutiere deţinute în proprietate, în leasing financiar sau locaţiune;
f) vehiculele rutiere utilizate pentru astfel de transporturi sunt conduse de conducători auto angajaţi ai întreprinderii.
Este de menționat că art. 78 alin. (1) CTR specifică expres că, la efectuarea transportului rutier de persoane în cont propriu în trafic naţional şi internaţional, la bordul vehiculului rutier trebuie să se afle, pe toată durata transportului, foaia de parcurs de modelul prevăzut în Regulamentul transporturilor rutiere de persoane şi bagaje, aprobat prin HG nr. 854/28.07.2006.
EXTRAMOBILE S.R.L.
09 April /2019 11:38
Marina Damaschin
Bună ziua Doamna Damaschin, vă multimesc pentru răspunsul oferit, aşi vrea însă să mai concretizez odată:
1. Poate oare fi considerat autoturismul care se află în proprietatea întreprinderii sau autoturismul care se află în locaţiune drept transport rutier în cont propriu?
2. Pentru autoturismul cu care se deplasează Directorul întreprinderii, în traficul naţional sau internaţional în interesul activităţii întreprinderii (nu transportă alte persoane) trebuie sau nu de emis foaie de parcurs şi pe ce termen?
Vă mulţumesc anticipat pentru răspuns.
Marina Damaschin
09 April /2019 12:57
EXTRAMOBILE S.R.L.
Art. 42. – (1) Transportul rutier în cont propriu reprezintă operaţiunile de transport rutier care se efectuează fără încasarea unui tarif sau a echivalentului în natură ori în servicii şi se realizează în următoarele condiţii:
a) este o activitate secundară sau suplimentară activităţii principale a întreprinderii;
b) mărfurile transportate sunt proprietatea întreprinderii ori au fost vândute, cumpărate sau închiriate, ori au fost produse, extrase, prelucrate sau reparate de aceasta;
c) scopul operaţiunii de transport este deplasarea mărfurilor ori a persoanelor spre sau de la întreprindere ori între punctele de lucru ale acesteia;
d) persoanele transportate sunt angajaţi ai întreprinderii, scopul transportului fiind în interesul activităţilor proprii ale întreprinderii;
e) întreprinderea foloseşte vehicule rutiere deţinute în proprietate, în leasing financiar sau locaţiune sau, în cazul transportului de mărfuri, foloseşte vehicule închiriate fără şofer;
f) vehiculele rutiere utilizate pentru astfel de transporturi sunt conduse de conducători auto angajaţi ai întreprinderii.
c) pe cale electronică, cu utilizarea semnăturii electronice.
Pentru a efectua transport rutier în cont propriu, în conformitate cu alin. (1), o întreprindere trebuie să fie înregistrată, în modul stabilit, în Republica Moldova şi să depună la ANTA o notificare de efectuare a transportului rutier în cont propriu în modul prevăzut la art. 42 alin. (4) CTR.
(2) Prestarea serviciilor de transport rutier în cont propriu de mărfuri şi persoane în trafic naţional şi/sau internaţional este supusă regimului de notificare simplificată.
(21) Sunt supuse regimului de notificare simplificată întreprinderile care desfăşoară activitate de transport rutier în cont propriu cu vehicule rutiere care sunt construite şi echipate pentru transportul de persoane pe scaune şi în picioare şi care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi cu vehicule rutiere destinate transportului de mărfuri cu masă maximă autorizată ce depăşeşte 3,5 tone
Olga S.
04 September /2020 14:18
Marina Damaschin
Buna ziua! In articol este specificat ca : Pentru transportarea mărfurilor în cont propriu cu aceste vehicule, întreprinderea este în drept să decidă pentru care perioadă se eliberează foaia de parcurs, în funcție de necesitățile întreprinderii. Dar, daca intreprinderea se ocupa cu transport rutier în cont propriu de persoane( adica aduce dimineata si duce seara angajati spre si de la serviciu gratuit) întreprinderea este în drept să decidă pentru care perioadă se eliberează foaia de parcurs? adica putem elibera foaia de parcurs pentru o luna de zile? Va multumesc!
Marina Damaschin
04 September /2020 15:33
Olga S.
Bună ziua. Dacă întreprinderea transportă persoane în cont propriu (inclusiv autoturisme), foaia de parcurs, în baza art. 49 lit. i) din CTR, este valabilă pentru 36 de ore din momentul eliberării, cu condiția că întreprinderea realizează una din următoarele acțiuni: a) scopul operaţiunii de transport este deplasarea persoanelor spre sau de la întreprindere ori între punctele de lucru ale acesteia; b) persoanele transportate sunt angajaţi ai întreprinderii, scopul transportului fiind în interesul activităţilor proprii ale întreprinderii; e) întreprinderea foloseşte vehicule rutiere deţinute în proprietate, în leasing financiar sau locaţiune; f) vehiculele rutiere utilizate pentru astfel de transporturi sunt conduse de conducători auto angajaţi ai întreprinderii.