Consultații juridice

icon Foaia de parcurs. Eliberarea și termenul de valabilitate

Articolul ce urmează oferă o sinteză a legislației în vigoare ce reglementează utilizarea documentului primar foaia de parcurs, obligativitatea eliberării acesteia și termenul de valabilitate. Necesitatea acestui articol este condiționată de multiplele întrebări adresate de contribuabili.   Astfel, conform art. 11 din Legea contabilităţii şi raportării financiare nr. 287 , faptele economice se contabilizează în temeiul documentelor primare, iar fapt economic reprezintă tranzacţia, operaţiunea, evenimentul care a modificat sau poa...

author icon

Victoria Belous

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Serviciul Fiscal de Stat

icon Acest articol este destinat doar pentru utilizatorii abonați. Pentru a vă abona selectați abonamentul

Deja sunt abonat
image

Abonament Premium

2 499 MDL

Comandă acum
image

Abonament Electronic

1 599 MDL

Comandă acum
image

Abonament Electronic

799 MDL

Comandă acum

22753 vizualizări

Data publicării:

17 Iulie /2023 15:40

Catalogul tematic

Contabilitate | Noutăți

Etichete:

Foaia de parcurs | Transport | evidenta | intreprindere | vehicole

6 comentarii

EXTRAMOBILE S.R.L.

09 Aprilie /2019 09:58

1. Poate oare fi considerat autoturismul în proprietatea întreprinderii sau autoturismul în locaţiune drept transport rutier în cont propriu?
2. Autoturismul, care este condus de Directorul sau persoana cu funcţie de conducere al întreprinderii, care se deplaseaza în traficul naţional sau internaţional în interesul activităţii întreprinderii, trebuie sau nu să deţină foaie de parcurs, si care este valabilitatea acesteia, având în vedere că în Codul Transporturilor Ruriere, Secţiunea a 4-a. Transportul rutier de persoane în cont propriu, Art. 78, lit.c), nu este indicat expres.

Marina Damaschin

09 Aprilie /2019 10:14

icon

EXTRAMOBILE S.R.L.

Bună ziua!

În cazul în care întreprinderea transportă persoane în cont propriu (inclusiv autoturisme), foaia de parcurs, în baza art. 49 lit. i) din CTR, este valabilă pentru 36 de ore din momentul eliberării, cu condiția că întreprinderea realizează una din următoarele acțiuni:

a) scopul operaţiunii de transport este deplasarea persoanelor spre sau de la întreprindere ori între punctele de lucru ale acesteia;
b) persoanele transportate sunt angajaţi ai întreprinderii, scopul transportului fiind în interesul activităţilor proprii ale întreprinderii;
e) întreprinderea foloseşte vehicule rutiere deţinute în proprietate, în leasing financiar sau locaţiune;
f) vehiculele rutiere utilizate pentru astfel de transporturi sunt conduse de conducători auto angajaţi ai întreprinderii.

Este de menționat că art. 78 alin. (1) CTR specifică expres că, la efectuarea transportului rutier de persoane în cont propriu în trafic naţional şi internaţional, la bordul vehiculului rutier trebuie să se afle, pe toată durata transportului, foaia de parcurs de modelul prevăzut în Regulamentul transporturilor rutiere de persoane şi bagaje, aprobat prin HG nr. 854/28.07.2006.

EXTRAMOBILE S.R.L.

09 Aprilie /2019 11:38

icon

Marina Damaschin

Bună ziua Doamna Damaschin, vă multimesc pentru răspunsul oferit, aşi vrea însă să mai concretizez odată:
1. Poate oare fi considerat autoturismul care se află în proprietatea întreprinderii sau autoturismul care se află în locaţiune drept transport rutier în cont propriu?
2. Pentru autoturismul cu care se deplasează Directorul întreprinderii, în traficul naţional sau internaţional în interesul activităţii întreprinderii (nu transportă alte persoane) trebuie sau nu de emis foaie de parcurs şi pe ce termen?
Vă mulţumesc anticipat pentru răspuns.

Marina Damaschin

09 Aprilie /2019 12:57

icon

EXTRAMOBILE S.R.L.

Art. 42. – (1) Transportul rutier în cont propriu reprezintă operaţiunile de transport rutier care se efectuează fără încasarea unui tarif sau a echivalentului în natură ori în servicii şi se realizează în următoarele condiţii:
a) este o activitate secundară sau suplimentară activităţii principale a întreprinderii;
b) mărfurile transportate sunt proprietatea întreprinderii ori au fost vândute, cumpărate sau închiriate, ori au fost produse, extrase, prelucrate sau reparate de aceasta;
c) scopul operaţiunii de transport este deplasarea mărfurilor ori a persoanelor spre sau de la întreprindere ori între punctele de lucru ale acesteia;
d) persoanele transportate sunt angajaţi ai întreprinderii, scopul transportului fiind în interesul activităţilor proprii ale întreprinderii;
e) întreprinderea foloseşte vehicule rutiere deţinute în proprietate, în leasing financiar sau locaţiune sau, în cazul transportului de mărfuri, foloseşte vehicule închiriate fără şofer;
f) vehiculele rutiere utilizate pentru astfel de transporturi sunt conduse de conducători auto angajaţi ai întreprinderii.
c) pe cale electronică, cu utilizarea semnăturii electronice.
Pentru a efectua transport rutier în cont propriu, în conformitate cu alin. (1), o întreprindere trebuie să fie înregistrată, în modul stabilit, în Republica Moldova şi să depună la ANTA o notificare de efectuare a transportului rutier în cont propriu în modul prevăzut la art. 42 alin. (4) CTR.

(2) Prestarea serviciilor de transport rutier în cont propriu de mărfuri şi persoane în trafic naţional şi/sau internaţional este supusă regimului de notificare simplificată.
(21) Sunt supuse regimului de notificare simplificată întreprinderile care desfăşoară activitate de transport rutier în cont propriu cu vehicule rutiere care sunt construite şi echipate pentru transportul de persoane pe scaune şi în picioare şi care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi cu vehicule rutiere destinate transportului de mărfuri cu masă maximă autorizată ce depăşeşte 3,5 tone

Olga S.

04 Septembrie /2020 14:18

icon

Marina Damaschin

Buna ziua! In articol este specificat ca : Pentru transportarea mărfurilor în cont propriu cu aceste vehicule, întreprinderea este în drept să decidă pentru care perioadă se eliberează foaia de parcurs, în funcție de necesitățile întreprinderii. Dar, daca intreprinderea se ocupa cu transport rutier în cont propriu de persoane( adica aduce dimineata si duce seara angajati spre si de la serviciu gratuit) întreprinderea este în drept să decidă pentru care perioadă se eliberează foaia de parcurs? adica putem elibera foaia de parcurs pentru o luna de zile? Va multumesc!

Marina Damaschin

04 Septembrie /2020 15:33

icon

Olga S.

Bună ziua. Dacă întreprinderea transportă persoane în cont propriu (inclusiv autoturisme), foaia de parcurs, în baza art. 49 lit. i) din CTR, este valabilă pentru 36 de ore din momentul eliberării, cu condiția că întreprinderea realizează una din următoarele acțiuni: a) scopul operaţiunii de transport este deplasarea persoanelor spre sau de la întreprindere ori între punctele de lucru ale acesteia; b) persoanele transportate sunt angajaţi ai întreprinderii, scopul transportului fiind în interesul activităţilor proprii ale întreprinderii; e) întreprinderea foloseşte vehicule rutiere deţinute în proprietate, în leasing financiar sau locaţiune; f) vehiculele rutiere utilizate pentru astfel de transporturi sunt conduse de conducători auto angajaţi ai întreprinderii.

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon