Diverses
Motivarea angajaților: importanța ei și ce soluții au managerii
Dintre toate aceste conditii, una este mai mereu lasata la coada: motivarea angajatilor. In articolul urmator iti vom arata de ce este importanta aceasta conditie si cum pot managerii sa adune in jurul lor oameni motivati si sa-i pastreze asa cat mai mult timp.
● angajatii sunt mai eficienti;
● apare satisfactia la locul de munca;
● se creeaza o echipa sudata si productiva;
● angajati capabili preiau responsabilitati mai mari;
● mediu de lucru este propice dezvoltarii.
Pentru ca nu toate rezultatele pot fi cuantificate ca intr-o fabrica - atatea suruburi facute intr-un anumit interval - poti evalua productivitatea pe o perioada mai lunga. Daca aceasta scade indiferent de factorii de la birou, inseamna ca ai un angajat care nu mai este motivat.
Te suna de multe ori sa-ti spuna ca s-a imbolnavit sau ca are o problema grava? Sunt intr-adevar sanse sa spuna adevarul, dar daca se repeta de prea multe ori, inseamna ca omul nu mai are nicio tragere de inima sa vina la lucru.
Cel mai bun exemplu este cel al unui angajat care pana de curand parea ca s-a integrat bine in organizatie, ca poate socializa in termeni amicali cu toti ceilalti colegi si, care, aparent din senin, a devenit iritabil si usor de enervat. Daca a ajuns sa se manifeste astfel, sunt mari sanse sa-si fi pierdut motivatia la job.
Cu toate astea, nu trebuie sa sari la concluzii: la mijloc poate fi si o tentativa de denigrare. Astfel de situatii sunt destul de des intalnite, mai ales in domeniile in care exista o competitivitate crescuta intre angajati, cum ar fi in vanzari.
Atmosfera apasatoare se face remarcata prin liniste si, daca dureaza deja de prea mult timp, e un semn clar ca ai angajati nemotivati. Mai ales daca printre ei erau si unii care pastrau intotdeauna o atmosfera relaxata si vesela, care prefera insa de ceva timp sa nu mai interactioneze cu ceilalti colegi.
Daca unul dintre ei este demoralizat, lipsit de entuziasm si demotivat, aceasta stare de spirit se poate rasfrange si asupra altor angajati.
Pe de alta parte, un salariat care si-a pierdut motivatia nu va mai avea niciun chef de a invata lucruri noi si va fi lovit de apatie chiar si atunci cand va avea ocazia sa mearga la un seminar sau la un workshop care, in mod obisnuit, l-ar fi interesat.
Acestia vor sa ofere mereu si celorlalti din cunostintele lor si se implica tocmai pentru a ajuta echipa sa obtina cele mai bune rezultate. Cu toate astea, micromanagementul poate avea efecte negative asupra angajatilor, care vor pur si simplu sa fie lasati sa-si faca treaba singuri.
Lipsa de motivatie este vizibila si in faptul ca nu se implica mai mult decat trebuie la birou si, in loc sa lucreze mai bine, isi vor consuma energia cautand activ un nou loc de munca.
De aici pana la nesiguranta la locul de munca este doar un pas si multi il fac fara sa se uite inapoi. Si, odata pierduta increderea, un manager trebuie sa depuna eforturi serioase ca sa o recastige in fata angajatilor, care sunt deja demotivati.
Daca vei trata la fel un angajat performant si unul care doarme pe el la birou, vei provoca nemultumirea celor care se straduiesc sa fie mai eficienti si mai productivi. Pe acestia trebuie sa ii ai in vedere si sa le oferi beneficii, pentru ca altfel le va disparea motivarea si vor ajunge la acelasi nivel cu angajatii mediocri.
Pe de alta parte, chiar daca salariul este bun, beneficiile sunt considerabile si angajatii au ocazia sa evolueze, tensiunile din birou pot afecta drastic moralul si, prin urmare, si motivatia la locul de munca.
Chiar daca el poate face lucruri mai complexe, sunt mari sanse sa-si piarda eficienta chiar si in lucrurile pe care le are de facut zi de zi. Aceasta situatie se intampla cel mai des atunci cand angajatii performanti, care dau dovada de initiativa, sunt lasati prea mult timp pe un post care nu le mai ofera satisfactii.
● Ofera beneficii la munca si in afara ei - poate fi vorba despre reduceri la sala de sport, bilete la teatru sau la film, oferte speciale pentru vacante sau chiar un maseur profesionist care sa va viziteze lunar la birou. In plus, poti sa le pui la dispozitie cafeaua de dimineata si fructe proaspete in fiecare saptamana. Costurile sunt minore in comparatie cu rezultatele pe care le poti obtine.
● Fii deschis catre problemele lor - multi angajati se simt motivati atunci cand stiu ca gasesc mereu usa deschisa la biroul „sefului” si ca pot sa vorbeasca deschis despre problemele lor - legate de munca sau personale. Ajuta-i, daca iti sta in putere, dar de multe ori e suficient doar sa-i asculti.
● Pastreaza transparenta in decizii - fie ca este vorba despre decizii pozitive sau unele neplacute, transparenta este recomandata oricand. Nimic nu genereaza mai multa neincredere decat hotararile luate pe ascuns sau deciziile aparute din senin si nejustificate.
● Tine informari regulate despre viitorul companiei - un angajat se va simti mai motivat daca va fi la curent cu planurile de viitor ale conducerii pentru ca, in acest fel, isi poate construi si el propriul parcurs.
● Incurajeaza echilibrul intre viata personala si job - in orice firma sunt cativa angajati care nu isi lasa munca la birou si incearca sa recupereze - sau sa ia avans - si dupa incheierea programului de lucru sau chiar in weekend. Ajuta-i sa faca o diferenta clara intre munca si viata personala si incurajeaza-i sa nu mai lucreze in afara programului - asta cu siguranta ii va motiva pe multi dintre angajati sa-si termine treburile la timp si sa se bucure de timpul lor liber.
● Sustine ideile noi si creativitatea - daca vrei sa-i tai aripile unui angajat, ia-i ideile in deradere. Chiar daca vine cu sugestii stupide sau copilaresti, are nevoie de incurajari, nu sa fie luat in ras. Data viitoare poate va avea o idee revolutionara pe care s-ar putea s-o tina pentru el daca este privit cu desconsiderare de la bun inceput.
● Cere-le opinia in decizii care ii afecteaza direct - o metoda sigura pentru a tine angajatii motivati este sa le dai mereu de ales, orice decizie ar fi la mijloc. Cere-le parerea si asculta-i pana la capat si impune-le o hotarare doar daca nu ai o alta varianta mai buna. In acest fel ii vei ajuta sa se simta implicati si in control, chiar daca asta este la un nivel redus.
● Respecta-ti promisiunile - odata ce ai luat o hotarare sau ai promis ceva, nu-ti lua cuvantul inapoi. Oamenii tai se vor simti pacaliti si isi vor pierde increderea in tine. De aceea, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te gandesti de cateva ori inainte sa faci promisiuni in fata angajatilor.
● Trimite-i la cursuri de dezvoltare personala si profesionala - cursurile platite de companie sunt o metoda buna de a-i ajuta pe subalternii tai sa invete lucruri noi si sa evolueze - asta va elimina doua mari probleme care duc la demotivare: plictiseala si plafonarea.
● Ofera salarii bune si bonusuri atunci cand e cazul - salariul este printre cele mai bune metode de motivare a angajatilor, asa ca ofera-le salarii pe masura valorii si experientei lor. Bonusurile sunt utile mai ales pentru a-i stimula pe cei care fac un efort in plus la locul de munca.
● Organizeaza regulat sesiuni de teambuilding - un weekend petrecut intr-un cadru placut, la o cabana, poate fi extrem de benefic pentru atmosfera generala la locul de munca si pentru starea de spirit a angajatilor tai. Pe langa distractie si socializare, un teambuilding are si rolul de a crea un cadru perfect pentru schimbul de informatii si de experienta, cadru care nu se obtine usor in timpul programului de lucru.
● Trateaza fiecare angajat separat - asta inseamna ca trebuie sa-i cunosti deja pe oamenii pe care-i ai in subordine si sa stii ce preferinte au si la ce stimuli reactioneaza mai bine. Unii poate ca prefera un bonus in bani, altii poate ca s-ar simti motivati sa primeasca o asigurare medicala sau un card la sala de sport.
● Contribuie la o atmosfera degajata la locul de munca - asta poate sa insemne orice, de la a permite tuturor sa-si personalizeze dupa gusturi birourile, pana la a crea un newsletter amuzant, intitulat sugestiv „Auzite in birou”.
● Fa gesturi marunte, dar cu incarcatura - nu te costa nimic sa trimiti un mesaj de incurajare sau sa lasi un post-it cu „Multumesc!” pe tastatura unui coleg, fie el si subaltern, daca te-a ajutat cu ceva sau daca a depus un efort suplimentar sa termine la timp un task. Pentru el insa va fi o confirmare in plus de care poate ca are nevoie ca sa se simta motivat.
Asadar, cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont, dincolo de toate solutiile pe care le ai la dispozitie, este sa dai dovada de deschidere si sa ramai mereu atent la angajatii tai. In acest fel vei reusi mult mai usor sa alegi cea mai buna abordare pentru fiecare in parte.
via | www.officedirect.ro
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
4750 views
The date of publishing:
09 June /2021 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
management corporativ | angajat | angajator | solutie
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.