News

Măsuri suplimentare de combatere a fraudelor și activităților ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale UE

Fapta care are ca efect diminuarea resurselor bugetului Uniunii Europene sau ale bugetelor instituțiilor, organelor, oficiilor și agențiilor UE, înființate în temeiul tratatelor sau ale bugetelor gestionate ori monitorizate direct sau indirect de acestea, dacă a cauzat daune în proporții considerabile, fiind săvârșită prin utilizarea sau prezentarea de declarații ori documente false, incorecte sau incomplete; neprezentarea cu bună știință a unor informații cerute potrivit prevederilor legale; utilizarea necorespunzătoare a unui beneficiu obținut în mod legal se va pedepsi cu închisoare de până la 4 ani cu amendă în mărime de la 5000 la 7000 u.c cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani, iar persoana juridică - cu amendă de la 10 000 la 16 000 u.c. cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

 

În Monitorul oficial din 5 iulie curent a fost publicată și a intrat în vigoare Legea nr. 154 din 19 iunie 2025 pentru modificarea unor acte normative (combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene), în temeiul căreia Codul penal a fost aliniat la acquis-ul Uniunii Europene, orientat spre combaterea fraudelor și altor activități ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale UE (Directiva (UE) 2017/1371 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale UE prin mijloace de drept penal).   

 

Conform completărilor la art. 244 din Codul penal, care reglementează răspunderea pentru evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituțiilor și organizațiilor, faptele prevăzute supra, care vor cauza daune în proporții mari se vor pedepsi cu amendă în mărime de la 8000 la 11 000 u.c. sau cu închisoare de la 3 la 6 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică - cu amendă în mărime de la 16 000 la 20 000 de u.c. cu lichidarea persoanei juridice.

 

Faptele prevăzute la alin. (1)–(4) al art. 244 din Codul penal săvârșite de un grup criminal organizat sau de o organizație criminală ori în favoarea acestora se vor pedepsi cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 17 000 la 20 000 u.c. și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani, iar persoana juridică va risca amendă în mărime de la 40 000 la 60 000 u.c. cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

173 views

The date of publishing:

08 July /2025 07:45

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

UE | sanctionare | fraude

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon