Reviews
Proiectul Legii privind organizațiile financiare nebancare va reduce ritmul de creștere a pieței de microfinanțare - AmCham Moldova
Proiectul Legii privind organizațiile financiare nebancare, propus de Comisia Națională a Pieței Financiare are un caracter restrictiv și va reduce ritmul de creștere a pieței de microfinanțare - au menționat reprezentanții comitetului servicii financiare a Camerei de Comerț Americane în Moldova(AmCham Moldova) în cadrul unei discuții informale cu presa.
Noul proiect are și elemente pozitive, coagulând organizațiile de microfinanțare cu companiile de leasing, ambele fiind structuri, care acordă credite, dar sunt nedepozitare. Adică, nu atrag bani de la populație, precum o fac băncile, activând pe propriul risc. Însă introducerea reglementărilor prudențiale, după modelul aplicat în sectorul bancar, va avea un impact negativ asupra activității sectorului de microfinanțare, creând noi bariere – a menționat Adrian Gheorghiță , manager de proiect AmCham Moldova.
Cunoscutul avocat Roger Gladei a spus că pentru o dezvoltare bună a sectorului de microfinanțare ar fi suficient stabilirea unor norme neprudențiale.
Adică niște criterii pentru intrarea pe piață a acestor companii , pentru activitatea lor. Dar nu sunt necesare reglementări prudențiale precum cele prevăzute în proiectul de lege. De exemplu de creare a provizioanelor, modalitățile de gestionare a riscurilor, de introducere a controlului intern. Este îndelungată procedura de obținere a licenței pentru aceste organizații, de 40 de zile, nu e clar de ce trebuie în general licențierea. De asemenea sunt complicate procedurile de înscriere a organizațiilor de microfinanțare în Registru, de radiere a companiilor și alte reglementări prudențiale , specifice, în opinia noastră sectorului bancar și nu celui de microfinanțare. Dacă ar fi să fie realizate toate aceste norme prudențiale serviciile financiare oferite de către organizațiile de finanțare nebancară s-a scumpi. S-a calculat,că rata dobânzilor creditele oferite de acestea ar crește cu 1,4 la 4 puncte procentuale - a explicat Gladei.
În opinia reprezentanților AmCham Moldova, reglementările prudențiale parcă ar fi stabilite pentru a explica introducerea, prin alt proiect de lege privind modificarea și completarea mai multor acte legislative în vigoare, propus tot de CNPF, prin care se prevede introducerea unei plăți regulatorii de funcționare și supraveghere de 0,3 din valoarea medie anuală a activității desfășurate pentru entitățile supravegheate , adică organizațiile de microfinanțare și cele de leasing.
Carmina Vicol, compania de microfinanțare Prime Capital a spus că mai multe prevederi ale proiectului de lege se dublează cu cele din legi inclusiv Legea cu privire la organizațiile de microfinanțare, cu privire la creditele de consum , Cu privire la înregistrarea de Stat și a persoanelor juridicie și întreprinzătorilor individuali ,care conțin reglementări privind activitatea organizațiilor de finanțare nebancare .
Potrivit datelor prezentate de reprezentanții AmCham în prezent în Moldova activează 77 organizații de finanțare nebancară . Acestui sector în revin 3,5% din piața de servicii financiare.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
3325 views
The date of publishing:
23 June /2015 13:07
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
organizatii | piata | microfinantare | AmCham
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.