Reviews
Riscăm să pierdem investitorii. Cum va fi afectată piața IT
Asociația Companiilor TIC din Moldova (ATIC) nu susțin prevederile proiectului de lege prin care se dorește excluderea plăților în avans, pentru serviciile de comunicații electronice.
Cei mai mari investitori din domeniu, cum ar fi Orange, Moldcell, Starnet, Arax-Impex, Switchover, Riscom sau Rapid Link, dezaprobă prevederile propuse de deputații Vasile Bolea și Vladimir Odonostalco.
În opinia ATIC, reprezentată de 42 de companii din domeniul tehnologiei informațiilor și comunicațiilor, se spune că excluderea plății în avans pentru serviciile de comunicații electronice va aduce pierderi enorme pentru companiile din domeniu, va scădea numărul locurilor de muncă și va aduce pierderi la bugetul de stat. Contactat de Bizlaw.md, unul dintre autorii documentului, Vasile Bolea, a declarat că nu renunță la proiect și îl va prezenta în plenul Parlamentului.
Ce spune Asociația Companiilor TIC din Moldova?
În opinia ATIC, adoptarea modificărilor propuse de deputați contravine principiului fundamental al libertății contractuale, prevăzute în articolul 667 din Codul civil. Mai exact, Codul oferă dreptul ca subiecții unui raport juridic contractual să încheie contracte cu un conținut stabilit de ei.
Un alt argument, prezentat de companiile din domeniu împotriva proiectului de lege, este că modalitate de plată în avans, prevăzută în Legea comunicațiilor electronice, a fost transpusă în legislația națională în baza Directivelor Uniunii Europene. Companiile din domeniu sunt îngrijorate că dacă modificarea va fi implementată, atunci acest lucru ar duce la scăderea locurilor de muncă oferite de către investitorii din domeniul TIC. Mai exact, companiile își vor pierde interesul în prestarea serviciilor și își vor înceta activitatea în Republica Moldova.
Un alt argument este că bugetul va fi afectat. Dacă documentul propus de parlamentari va fi votat, atunci vânzările pe piața comunicațiilor electronice vor scădea, iar în acest mod, contribuțiile companiilor la buget se vor micșora. ATIC recomandă ca un asemenea proiect să fie supus analizei impactului de reglementare. Și asta pentru că acesta va fi unul major asupra domeniul. Excluderea plății în avans, ar duce la excluderea mai multor servicii de comunicații electronice preplătite, ceea ce va afecta piața și drepturile consumatorilor, se mai spune în poziția oficială a ATIC.
Reprezentanții Asociației au mai precizat că adoptarea respectivelor modificări de către Parlament va duce la înrăutățirea indicelui „Doing Business”, iar operatorii de telefonie mobilă vor fi și mai mult discriminați în raport cu agenții economici din alte domenii ale economiei naționale.
Deputații nu renunță la proiect
Deputatul Vasile Bolea a declarat, pentru Bizlaw.md, că inițiativa legislativă vine în concordanță cu Codul civil.
Plata pentru servicii se face după ce servicul a fost prestat. Dacă se construiește o clădire, plata se face după construcție. La fel e și pentru încălzire – se prestează serviciul și la sfârșitul lunii vine factura. De ce Moldtelecom-ul acordă serviciul și la sfârșitul lunii vine factura pentru serviciul prestat? Am venit cu proiectul ca să facem regulă în domeniu. Sintagma “inclusiv cu plata în avans” contravine normelor generale ale Codului civil. Dacă cuiva nu-i place, trebuie să se conformeze regulilor generale. Serviciul trebuie prestat și apoi plătit, a declarant Vasile Bolea.
Amintim că mai multe ministere au reacționat în privința proiectului de lege, prin care se dorește excluderea plăților în avans pentru serviciile de comunicații electronice.
Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC) a anunțat că nu susține proiectul de lege. Potrivit MTIC, inițiativa va afecta majoritatea utilizatorilor de servicii de comunicații mobile, prin intermediul cartelelor preplătite, iar prin excluderea plăților în avans, serviciile mobile vor deveni inaccesibile pentru o mare parte din populație.
Reacția ministerului, oferită pentru Bizlaw.md, este poziția consolidată, elaborată în urma consultărilor cu Ministerul Economiei, Ministerul Justiției și Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informație.
via | www.bizlaw.md
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
1636 views
The date of publishing:
04 February /2017 11:02
Catalogul tematic
Servicii electronice | Noutăți
Tags:
investitori | piata IT | proiect de lege | serviciile de comunicații electronice | companii
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.