News

Moldovenii care au activat în Letonia vor beneficia de prestații sociale

Cetățenii Republicii Moldova care au activat legal pe teritoriul Letoniei vor avea dreptul la pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de o afecţiune generală, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de un accident de muncă sau o boală profesională și ajutor de deces din partea statului unde au lucrat legal.

 

În Monitorul Oficial din 4 aprilie curent a fost publicată Legea nr.52 din 14 martie 2024 pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Letonia în domeniul securității sociale.

 

Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanii de securitate socială pentru lucrtorii migranți din Republica Moldova, care desfășoară sau au desfășurat о activitate de muncă si/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante. Dispozitiile Acordului se vor aplica persoanelor care sunt sau au fost supuse legislației unui sau ambelor state contractante (angajați, lucrători independenți, lucrătorii detașați, personalul misiunilor diplomatice și posturilor consulare etc).

 

Astfel, persoanele asigurate vor avea posibilitate să beneficieze de pensie indiferent de locul unde domiciliază. Conform Acordului, fiecare stat va aplica legislaţia naţională în domeniu și pensia va fi transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului în care acesta domiciliază la moment.

 

Acordul se încheie pe un termen nedeterminat. Legea a intrat în vigoare la data publicării.

 

Conform datelor, Republica Moldova a încheiat până în prezent acorduri de securitate socială cu 18 state, printre care: România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia etc.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

557 views

The date of publishing:

04 April /2024 13:00

Catalogul tematic

Asigurare socială de stat | Noutăți

Tags:

indemnizatie | pensie | beneficiar | Letonia | prestatii sociale

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon