News

Noua lege privind achizițiile publice ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2027

Ministerul Finanțelor a elaborat noua redacție a legii privind achizițiile publice, proiectul căreia a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței secretarilor generali de stat, obiectivul principal al căruia este transpunerea în legislația națională a Directivelor Uniunii Europene privind achizițiile publice; coordonarea actelor cu putere de lege și a actelor administrative referitoare la căile de atac față de atribuirea contractelor de achiziții publice și a contractelor publice de lucrări; coordonarea actelor cu putere de lege și a actelor administrative referitoare la aplicarea normelor comunitare în procedurile de achiziții publice ale entităților din sectoarele apei, energiei, transporturilor și telecomunicațiilor.

 

Prin aplicarea noilor prevederi se dorește îmbunătățirea transparenței și eficienței proceselor de achiziții, precum și consolidarea unui mediu concurențial și echitabil. Printre soluțiile propuse se numără reducerea barierelor administrative și eliminarea cerințelor disproporționate care împiedică accesul echitabil al operatorilor economici la procesele de achiziții publice. De asemenea, se vor introduce măsuri stricte pentru publicarea și raportarea informațiilor privind achizițiile publice, asigurând accesul transparent și facil la toate oportunitățile și rezultatele achizițiilor.

 

În vederea asigurării unui sistem eficient și echitabil de soluționare a litigiilor, se vor stabili termene clare și proceduri pentru contestarea actelor autorităților/entităților contractante care sunt emise în cadrul procedurilor de achiziții publice/sectoriale sau concesiunilor.

 

Noile prevederi vor reglementa modul de atribuire a contractelor de achiziții publice și a concursurilor de soluții, regimul juridic aplicabil acestora, precum și aspectele specifice privind executarea acestora, a căror valoare estimată, fără TVA, va fi egală cu sau mai mare decât următoarele praguri:

  • pentru contractele de lucrări – 1 mil. lei;
  • pentru contractele de bunuri și servicii și concursuri de soluții atribuite de autorități publice centrale – 600 mii lei;
  • pentru contractele de bunuri care au ca obiect produsele atribuite de autorități contractante care își desfășoară activitatea în domeniul apărării – 600 mii lei;
  • pentru contractele de achiziții publice de bunuri și servicii și concursuri de soluții atribuite de APL și persoane juridice de drept public – 800 mii lei;
  • pentru contractele de achiziții publice care au ca obiect servicii sociale și alte servicii specifice – 1 mil. lei.

 

Proiectul prevede și particularități privind contractele de achiziții publice, a căror valoare estimată, fără TVA, este egală cu sau mai mare decât următoarele praguri: pentru achiziții de bunuri și servicii – 2,3 mil. lei; pentru contractele de lucrări – 90 mil. lei; pentru contractele de achiziții publice care au ca obiect servicii sociale și alte servicii specifice (prevăzute în Anexa nr. 13) – 7 mil. lei.

 

Se propune punerea în aplicare a noilor reglementări în domeniu din 1 ianuarie 2027, concomitent fiind abrogată Legea nr. 131/2015 privind achizițiile publice.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova

321 views

The date of publishing:

06 December /2024 09:07

Catalogul tematic

Achiziţie publică | Noutăți

Tags:

consultari publice | achizii publice

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon