Panorama

Cum văd tinerii europeni ţările în care trăiesc: speranţă în est, dezamăgire în vest

Tinerii care trăiesc în vestul Europei sunt mai dezamăgiţi de Europa decât cei din Est, deşi salută libertatea de circulaţie, schimburile culturale sau accesul la informaţii, relatează AFP. În Portugalia, ţară marcată de trei ani de austeritate, euforia iniţială a lăsat loc dezamăgirii, căreia îi cad pradă mai ales tinerii, din ce în ce mai puţin prezenţi la vot. La polul opus, tinerii români, încă sub dictatură în urmă cu 25 de ani, apreciază valorile europene care le-au permis o luptă mai eficientă împotriva corupţiei şi amelioarea nivelului de trai. În PORTUGALIA, dezamăgire O tânără în vârstă de 30 de ani, care face parte din "generaţia chinuită" portugheză şi care nu are un loc de muncă stabil, consideră că "Europa este un vis care nu s-a realizat niciodată".
Idealul european este uniunea popoarelor, solidaritatea între state, creştere şi progres. Dar astăzi, pentru Portugalia, Uniunea Europeană rimează cu sărăcie, şomaj, austeritate şi inegalităţi, apreciază Paula Gil.
Tânăra, care deţine mai multe diplome şi vorbeşte patru limbi, afirmă că "visul unei cooperări între popoare s-a transformat în coşmar, marcat de birocraţie şi nedreptate".
În rândul tinerilor, dezamăgirea este foarte mare. Ei nu ştiu ce le-a adus Europa, cum ar fi eliminarea frontierelor şi accesul la informaţie, comentează ea.
În aprilie, ea şi-a pierdut locul de muncă într-o organizaţie neguvernamentală umanitară, dar în calitate de lucrător independent ea nu are dreptul la şomaj. Ultimul său salariu, de 800 de euro brut pe lună, respectiv 500 de euro net, îi "permite să supravieţuiască, nu să trăiască". În pofida acestor dezamăgiri, ea va merge însă să voteze: "trebuie să blocăm drumul extremei drepte". Dar ea regretă faptul că poate vota doar pentru Parlamentul European, nu şi pentru Comisia Europeană, "care îmi decide viaţa de zi cu zi". În FRANŢA, respingerea birocraţiei Lucas Weibel, un francez în vârstă de 33 de ani în căutarea unui loc de muncă, susţine că instituţiile europene sunt prea îndepărtate de aşteptările cetăţenilor şi critică deciziile luate în "comisii obscure".
Consider că deciziile nu sunt foarte democratice, deoarece există o lipsă de dialog cu populaţia, apreciază acest locuitor din Strasbourg (est).
Suntem mulţi în Europa care vrem limitarea competenţelor în materie de finanţe, unde UE pare puţin eficientă, dezvăluie acest tânăr licenţiat în informatică, ce îşi caută un loc de muncă din septembrie 2013.
În ceea ce priveşte locurile de muncă, există impresia că UE favorizează dumpingul social în loc să promoveze criteriile sociale, consideră Lucas Weibel, care se declară ca fiind de stânga în adâncul inimii sale.
Simţindu-se "francez şi european în egală măsură", el subliniază totuşi "lucrurile pozitive" din Europa, citând dezvoltarea schimburilor universitare dintre ţări, după ce a petrecut un an la Edinburg în Scoţia. El nu ştie încă pentru ce candidat va vota duminică: "mizele alegerilor nu sunt prezentate de presa franceză. Trebuie să cauţi informaţii pentru a-ţi face o idee şi aceasta necesită timp". În GERMANIA, euro este foarte popular
Europa, înseamnă mai întâi de toate libertatea de circulaţie: putem călători fără obstacole, (putem alege) unde vrem să studiem sau să lucrăm, apreciază Julian Keuerleber, în vârstă de 26 de ani, angajat de patru ani în sectorul financiar din Frankfurt pe Main, angajat de patru ani în sectorul financiar din acest oraş.
În mod raţional, se poate spune că Germania a profitat enorm de UE, deoarece noi suntem o ţară exportatoare, ceea ce a permis crearea multor locuri de muncă, dezvăluie tânărul german, care intenţionează să facă un master la Paris anul viitor.
Într-un registru mai emoţional, atunci când ne uităm la ultimele evenimente din Ucraina, ne dăm seama cât de fragilă este pacea, mărturiseşte el.
În calitate de germani şi din cauza istoriei noastre, ar trebui să fim foarte bucuroşi că trăim în pace, în Europa, insistă el.
Şi intenţionează să voteze: "este important, se decid încă multe lucruri la Bruxelles. Trebuie să facem zid împotriva acestor partide populiste, precum cel al lui Marine Le Pen în Franţa sau AfD", german. În ROMÂNIA, euroentuziasm
Am o opinie pozitivă despre Europa deoarece ea le-a permis tinerilor să călătorească, să dobândească experienţă în străinătate, dezvăluie Sergiu Dîrnu, în vârstă de 24 de ani, informatician la departamentul de tehnologie a informaţiei (IT) de la Universitatea Bucureşti.
Europa are, de asemenea, consecinţe pozitive pentru economia ţării noastre. Nu îndrăznesc să îmi imaginez ce ar fi România dacă nu am fi intrat în Uniunea Europeană!, exclamă el.
El va merge la vot duminică. Dar denunţă "campania deplorabilă şi ruşinoasă a partidelor politice. Ei nu au niciun mesaj despre Europa, campania lor dovedeşte dispreţ pentru alegătorii tineri". În aceste condiţii, el va vota pentru un candidat independent.

via www.zf.ro

2186 views

The date of publishing:

23 May /2014 15:43

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

Europa | tineret | Sondaj

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon