News

Planul de reducere a vulnerabilității energetice

Acordarea compensațiilor pentru acoperirea unei părți din cheltuielile de consum a energiei termice în sistem centralizat, la consumul de energie electrică sau gaze naturale pentru consumatori, în funcție de gradul de vulnerabilitate a acestora, este una din măsurile pe care autoritățile planifică să o includă suplimentar în Planul național de acțiuni pentru atenuare crizei energetice.

 

Proiectul hotărârii de Guvern pentru modificare anexei la Hotărârea Guvernului nr. 433/2021 cu privire la măsurile de atenuare a crizei energetice a fost inclus pe agenda ședinței secretarilor generali din 30 iunie curent.

 

În scopul acordării compensațiilor menționate, în perioada următoare urmează a fi elaborat proiectul de lege privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, documentul urmând a fi consultat și cu Secretariatul Comunității Energetice. Se preconizează că pentru implementarea acestei măsuri vor fi necesare resurse financiare în sumă de 1 mld. lei anual.

 

Altă acțiune ce urmează a fi inclusă în Plan se referă la adoptarea cadrului normativ necesar implementării proiectelor de eficiență energetică în sectorul rezidențial, fiind planificată în acest sens aprobarea proiectului Legii cu privire la condominiu.

 

Totodată, se preconizează implementarea unui mecanism de echilibrare pe piața energiei electrice, prin stabilirea măsurilor de limitare a creșterii facturilor la energia electrică pentru consumatori, iar începând cu luna aprilie 2023 se planifică aplicarea graduală a mecansimelor tranzitorii.

 

După cum se menționează în nota proiectului, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va interveni cu modificări la Planul național de acțiuni privind atenuarea crizei energetice, în scopul extinderii și completării acestuia cu noi acțiuni, pentru a face față consecințelor sociale și economice ale crizei de alimentare cu gaze naturale, precum și a creșterii prețurilor la gaze naturale și produse petroliere.

 

De asemenea, se menționează că modificarea Planului se impune și prin prisma accesării asistenței financiare externe, ținând cont de sprijinul financiar suplimentar din partea UE în valoare de 53 mil. euro pentru a diminua consecințele crizei energetice.

 

Obiectivul principal al Planului național de acțiuni continuă a fi atenuarea impactului creșterii prețurilor la energie asupra populației, protecția, în special a grupurilor cele mai vulnerabile și folosirea crizei ca un element de sporire a securității și eficienței energetice, pentru a preveni situațiile similare în viitor.

 

Menționăm, la 1 iulie Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat inițierea elaborării „Conceptului Sistemului Informațional Vulnerabilitatea Energetică și a Regulamentului de organizare și funcționare a acestuia”. Documentul va avea drept scop crearea unui sistem informațional de gestionare mecanismul de acordare a compensațiilor consumatorilor vulnerabili de energie, ca urmare a creșterii prețurilor reglementate la gazele naturale, energie electrică şi/sau a tarifelor reglementate la energia termică, stabilește criteriile de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie. Opiniile, propunerile pot fi expediate până la 11 iulie 2022.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

429 views

The date of publishing:

04 July /2022 08:09

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

compensare | energie electrica

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon