News
Prețurile de transfer: contribuabilii vor avea parte de suport în implementare
Subiectul prețurilor de transfer este în continuare unul de actualitate, dat fiind faptul că din 1 ianuarie curent au intrat în vigoare regulile privind prețurile de transfer. Necesitatea conformării la regulile privind prețurile de transfer derivă în primul rând din prevederile legislației fiscale, care specifică faptul că tranzacțiile între persoane afiliate trebuie să se desfășoare la valoarea de piață.
Care sunt metodele de justificare a prețurilor de transfer? Ce ne spune practica din regiune? Prețurile de transfer în contextul Convențiilor de evitare a dublei impuneri- aceste și alte subiecte au fost discutate în cadrul unui eveniment, organizat de Deloitte Moldova.
Prețurile de transfer în Republica Moldova – de unde a început totul?
După cum a menționat Olga Golban, director Serviciul Fiscal de Stat, despre prețurile de transfer se discută încă din anul 2017, fiind mai mult tentative de a aproba initiațive legislative în acest sens, dar s-a stopat procesul la anumite etape.
Este important de menționat că implementarea acestui instrument este corelată și dintr-o perspectivă a cooperării autorităților fiscale din întreaga lume, sub aspect de colaborarea internațională și urmărește ca fiecare contribuabil, în contextul în care își extinde activitatea și are o activitate multinațională, să-și achite obligația fiscală în corelare directă cu reglementările interne și internaționale privind preturile de transfer.
Amintim, cadrul normativ privind prețurile de transfer se conține în Titlul V, cap. 112 al Codului fiscal care reglementează principalele noțiuni generale cum ar fi: preț de transfer, principiul lungimii brațului, persoană afiliată/persoană independent; subiecții prețurilor de transfer; metodele de verificare a prețurilor de transfer; procedura pentru eliminarea dublei impuneri între persoane afiliate rezidente și nerezidente etc. Principiul implemetării prețurile de transfer a fost aprobat prin Legea nr. 356/2022 pentru modificarea unor acte legislative (politica fiscală și vamală pentru anul 2023 și 2024), iar regulile de implementare a prețurilor de transfe au fost aprobate prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 9 din 26 ianuarie 2024 - care reprezintă cadrul secundar aferent noului principiu (publicat în Monitorul Oficial la 9 februarie 2024).
Metoda comparării prețurilor
Metoda comparării prețurilor este utilizată pentru a confrunta prețurile stabilite pentru transferul bunurilor sau serviciilor. Astfel, prețul aferent unei tranzacții între persoane afiliate este comparat cu prețul aferent unei tranzacții între terți.
La stabilirea formării prețului de transfer conform principiului lungimii brațului pentru tranzacțiile desfășurate între persoane afiliate sunt utilizate mai multe metode, după cum urmează:
- metoda comparării prețurilor;
- metoda prețului de revânzare;
- metoda cost plus;
- metoda marjei tranzacționale nete;
- metoda împărțirii profitului;
În calitate de recomandări, la nivel UE, subiecții pot utiliza Ghidul OECD privind prețurile de transfer – care este documentul după care se orientează atât autoritățile, cât și contribuabili, în pregătirea Dosarului prețurilor de transfer. Totodată, urmează a fi elaborat și Codul de conduită privind documentația de stabilire a prețurilor, a menționat Ciprian Gavriliu, Partener, Prețuri de Transfer.
Propuneri
Reprezentanții mediului de business au menționat că ar fi binevenit un departament dedicat responsabil de consultarea contribuabililor pe subiectul prețurilor de transfer în cadrul autorității fiscale.
O altă propune a fost necesitatea emiterii unei liste de potențiali subiecți care sunt obligați să elaboreze Dosarul prețurilor de transfer.
De asemenea, participanții au recomandat elaborarea unor Indicații metodice cu mai multe exemple practice de completare a Dosarului prețurilor de transfer, în funcție de entități.
Totodată, s-a discutat și despre necesitatea includerii nomelor privind prețurilor de transfer în Convențiile privind evitarea dublei impuneri semnate de Republica Moldova (peste 50 de Convenții semnate).
Pentru mai multe informații practice privind prețurile de transfer vă recomandăm să accesați rubrica Prețuri de transfer, din compartimentul Poziția expertului.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
465 views
The date of publishing:
16 May /2024 14:18
Catalogul tematic
Drepturile şi obligaţiile contribuabilului | Noutăți fiscale
Tags:
suport financiar | contribuabil | preturi de transfer
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.