News

Prevenirea risipei de alimente: facilități fiscale pentru operatorii care donează produsele alimentare

Operatorii din domeniul alimentar vor putea dona alimentele în cadrul ultimei treimi din termenul de valabilitate a produsului, stabilit în conformitate cu data-limită de consum ori data durabilităţii minimale sau cu data fabricării și termenul de valabilitate.

 

Legea nr. 299 din 3 noiembrie 2022 privind prevenirea pierderii și risipei de alimente, ce stabilește asigurarea tranziției către o economie circulară prin menținerea alimentelor în circuitul consumului și evitarea formării deșeurilor alimentare, a fost publicată în Monitorul Oficial din 25 noiembrie curent.

 

Conform documentului, operatorii din domeniul alimentar, în scopul prevenirii pierderii și risipei de alimente, pot comercializa produsele la prețuri promoționale/ prețuri reduse sau sunt în drept de a efectua transferul alimentelor prin donație către organizațiile beneficiare sau direct consumatorilor finali atât ca alimente pentru consum uman, cât și ca hrană pentru animale.

 

În cazul donării alimentelor, operatorii, inclusiv unitățile de alimentație publică, au dreptul să doneze zilnic până la 5 unități de orice produs alimentar fiecărui consumator final solicitant, iar în cazul produselor culinare volumul donației va fi stabilit de fiecare operator în parte. În cazul alimentelor cu termenul de valabilitate mai mic de 48 de ore, operatorii din domeniul alimentar le pot dona doar consumatorilor finali.

 

Alimentele donate trebuie să fie sigure pentru consum și să fie etichetate în conformitate cu Legea nr. 279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare. Este important de menționat că, nu vor fi acceptate  spre donare băuturile alcoolice și alimentele care au fost declarate ca improprii consumului uman sau animal de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

 

Cheltuielile de implementare a măsurilor de prevenire a risipei de alimente vor fi suportate de operatori. În același timp, Legea prevede că, operatorii din domeniul alimentar care transferă alimentele prin donație, vor beneficia de deduceri sau facilități fiscale, în conformitate cu prevederile Codului fiscal.

 

La rândul lor, organizațiile beneficiare care primesc alimente prin donație, redistribuie gratis alimentele respective în mod direct consumatorilor finali sau ca hrană pentru animale vor ține evidența operatorilor de la care primesc alimentele, a produselor respective și a organizațiilor către care redistribuie alimentele prin donație.

 

În același timp, dacă alimentele deținute de operatorul din domeniul alimentar au devenit improprii consumului uman sau celui animal, acesta le poate transfera pentru valorificare prin transformare în hrană pentru animale, respectând cerințele sanitar-veterinare față de aceasta. Operatorii mai pot recurge la transformarea alimentelor în compost sau în biogas, iar dacă nu pot fi realizate nici aceste măsuri, atunci poate solicita neutralizarea în unitățile autorizate sau incinerarea/coincinerarea produselor, potrivit prevederilor Legii nr. 209/2016 privind deșeurile.

 

Astfel, operatorii din domeniul alimentar decid asupra celor mai eficiente măsuri de responsabilizare în propriul domeniu de activitate, acestea fiind destinate previnirii pierderii și risipei de alimente la orice etapă a lanțului alimentar, inclusiv în domeniul serviciilor de gastronomie, de catering, industria hotelieră şi  serviciilor prestate în alimentația publică.

 

Legea va intra în vigoare la expirarea termenului de 6 luni de la data publicării în MO, respectiv, la 25 mai 2023.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

762 views

The date of publishing:

28 November /2022 07:58

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

noutati | facilitate fiscala | risipa alimentara

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon