News

Programul de sprijin al micilor producători va fi lansat în curând!

Micii producători, dar și persoanele fizice care planifică înființarea unei afaceri, vor putea beneficia de suport financiar în cadrul Programului de sprijin al micilor producători. Acest program are ca scop consolidarea sectorului micilor producători și stimularea investițiilor în dezvoltarea produselor locale, prin facilitarea accesului la finanțare și cunoștințe.

 

Proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea programului a fost susținut de cabinetul de miniștri, în ședința din 24 iulie curent.

 

 Suportul financiar nerambursabil ce va fi oferit beneficiarilor constituie maxim 70% din valoarea proiectului investițional și nu poate depăși suma de 500.000 lei per beneficiar, iar beneficiarul va asigura o contribuție minimă de 30% din suma proiectului investițional.

 

Pentru a aplica la program, micii producători vor trebui să activeze minimum 12 luni până la data depunerii formularului la Program, precum și să prezinte Biroului Național de Statistică situațiile financiare/Serviciului Fiscal de Stat dările de seamă fiscale unificate, pentru ultimul an de activitate.

 

În același timp, persoanele fizice care doresc să aplice la program, vor demonstra activitatea și experiența, pentru minimum 12 luni până la data aplicării, în una din activitățile economice eligibile în cadrul Programului. Persoanele fizice eligibile vor  putea depune formularul de aplicare pentru suportul financiar nerambursabil, însă finanțarea va fi acordată doar după înregistrarea entității antreprenoriale, în termen maxim de o lună, de la data aprobării finanțării proiectului investițional.

 

Nu sunt eligibili pentru Program micii producători și/sau persoanele fizice afiliați într-un grup de întreprinderi al cărui număr de angajați și venituri din vânzări sau active totale deținute cumulativ depășesc criteriile întreprinderilor mici și mijlocii definite în conformitate cu prevederile art. 4 din Legea nr. 179/2016 cu privire la întreprinderile mici și mijlocii.

 

Cheltuieli eligibile din contul finanțării nerambursabile în cadrul Programului sunt pentru: imobilizări corporale (instalații de lucru; utilaje și echipamente; instrumente de lucru; tehnică de calcul, mobilier destinat spațiilor de producere și depozitare);  materii prime și materiale de construcții necesare pentru dotarea și amenajarea spațiului de producer;  imobilizări necorporale (obținerea standardelor, certificatelor de calitate; francize; aplicații software, înregistrarea mărcilor comerciale; servicii de dezvoltare a afacerii (consultanță și formare profesională în domeniul de activitate desfășurat; marketing și publicitate.  Totodată, nu vor fi eligibile din contul finanțării nerambursabile cheltuielile ce vizează bunurile și serviciile acoperite de alte programe/proiecte de asistență și/sau subvenții de stat; diferențe nefavorabile de curs valutar;  cheltuieli de transport; finanțarea costurilor de leasing, credit, inclusiv dobânzile și comisioanele aferente; costuri de arendă sau locațiune a spațiilor/oficiilor/terenurilor necesare activității; costuri pentru achiziția tehnicii agricole eligibile pentru subvenționare din contul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural etc.

 

Termenul de implementare al Programului este stabilit a fi 36 de luni, cu posibilitatea de a fi prelungit pe baza mijloacelor financiare suplimentare disponibile. Conform datelor din nota proiectului, implementarea programului necesită un buget estimativ de 20 mil. lei anual. Pentru anul 2024, resurse financiare în valoare de 5 mil. lei au fost realocate din cadrul Programului de retehnologizare și eficiență energetică a întreprinderilor mici și mijlocii.

 

Programul de sprijin al micilor producători urmează a fi implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), care va elabora manualul operațional pentru implementarea Programului - document ce va descrie etapele și modul de implementare, precum și va publica pe pagina sa web oficială un ghid al aplicantului la Program. Lansarea Programului se preconizează pentru trimestrul III, anul curent. Perioada de înscriere și de depunere a dosarului va fi anunțată pe pagina web oficială a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării și ODA.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

402 views

The date of publishing:

25 July /2024 08:00

Catalogul tematic

Investiții de capital | Noutăți fiscale

Tags:

producatorii autohtoni | dezvoltare | atragere a investițiilor | producator | program de susținere

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon