News

Programul Guvernamental ”373”: 100 de IMM-uri au beneficiat de credite în valoare de peste 400 milioane lei

Începând cu anul viitor, Guvernul își propune majorarea plafonului de creditare în cadrul Programului Guvernamental ”373” până la 30 milioane de lei, precum și acordarea unei garanții de creditare pentru întreprinderile care nu au suficient gaj. De asemenea, urmează a fi oferite componente de grant pentru domenii specifice, cum ar fi susținerea afacerilor lansate de tineri, femei, producători artizanali, dezvoltarea turismului rural și alte domenii. Acestea au fost anunțate în cadrul unui eveniment organizat cu scopul prezentării oportunităților de finanțare și beneficiilor suplimentare oferite prin intermediul Programului pentru susținerea antreprenorilor „373”, precum și a istoriilor de succes ale primilor 100 de oameni de afaceri din țara noastră care au beneficiat de program.

 

În prezent, companii din sectorul agricol, al sănătății, transportului, energeticii din diverse regiuni ale țării au beneficiat de oportunitățile programului „373”. Prin intermediul acestui instrument de finanțare, Guvernul subvenționează dobânzile la creditele pentru necesitățile investiționale ale întreprinderilor cu până la 3% la creditele în valută străină și 7% - la creditele în lei.

 

Prim-ministrul Dorin Recean a  mulțumit antreprenorilor pentru contribuția lor la dezvoltarea economiei țării noastre și a vorbit despre rezultatele vizibile, înregistrate în cele 4 luni de la lansarea programului. În această perioadă, circa 100 de întreprinderi mici și mijlocii au beneficiat de credite în valoare de peste 400  milioane de lei, iar această cifră este în creștere. Întreprinderile beneficiare au crescut considerabil productivitatea și au majorat numărul locurilor de muncă, în medie, cu 20%, generând noi oportunități de dezvoltare a localităților.

 

Ministrul digitalizării și dezvoltării economice, Dumitru Alaiba, a menționat că programul pentru susținerea antreprenorilor „373” este un exemplu de cooperare între instituțiile statului, sectorul bancar și mediul privat, în scopul dezvoltării economiei naționale și asigurării creșterii economice. 

 

„Rolul statului este să realizeze reformele de care au nevoie oamenii de afaceri, prin reducerea birocrației, oferirea accesului la finanțare, deschiderea noilor piețe de desfacere, promovarea exportului. Sunt obiectivele noastre prioritate care vor fi realizate rând pe rând”, a declarat ministrul Dumitru Alaiba.

 

Obiectivul programului constă în stimularea creșterii economice și a mediului antreprenorial, prin susținerea financiară a proiectelor investiționale și extinderea afacerilor. Care sunt condițiile de a accesa Programul, etapele, precum și alte detalii aici.

 

Instituții:

Guvernul Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

680 views

The date of publishing:

08 November /2023 08:01

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

accesul la finantare | IMM

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon