News

Reglementarea modului executării benevole a documentelor executorii

Parlamentul, în cadrul ședinței plenare din 20 februarie curent, a aprobat proiectul legii cu privire la modificarea unor acte normative, inclusiv al Codului de executare (CE), elaborat în temeiul prevederilor mai multor hotărâri ale Curții Constituționale și în scopul perfecționării mecanismului de executare benevolă a documentelor executorii.

 

Astfel, se propune completarea Titlului I din cartea întâi al CE cu un capitol nou (cap.I1) care va reglementa executarea benevolă a documentelor executorii.

 

Conform proiectului, executarea benevolă reprezintă posibilitatea debitorului de a executa voluntar documentul executoriu înainte de a trece la executarea silită. Termenul pentru executarea benevolă este stabilit de lege sau de instanța de judecată. În cazul în care debitorul nu va executa benevol obligația sa în termenul stabilit, aceasta poate fi impusă prin executare silită, proces care va demara odată cu sesizarea executorului judecătoresc.

 

La depunerea documentului executoriu spre executare silită, creditorul va trebui să prezinte declarația pe propria răspundere privind neexecutarea creanței de către debitor. În cazul în care documentul executoriu va viza о obligație în privința căreia legea sau instanța nu stabilește un termen pentru executarea benevolă a acesteia, creditorul va trebui să prezinte suplimentar dovada somației adresate debitorului prin care i s-a acordat un termen pentru executarea benevolă a documentului executoriu și, după caz, dovada înmânării sau recepționării somației de către debitor.

 

Proiectul prevede că înainte de a iniția procedura de executare silită a unei obligații în privința căreia legea sau instanța nu stabilește un termen pentru executarea benevolă a acesteia, creditorul va avea obligația de a soma debitorul în legătura cu executarea benevola a documentului executoriu, acordându-i un termen de cel puțin 15 zile și avertizându-l că după expirarea acestui termen este posibilă intentarea procedurii de executare silită. Somarea debitorului se va efectua în formă scrisă prin orice mijloace adecvate circumstanțelor, inclusiv prin intermediul executorului judecătoresc.

 

Se propune ca pentru obligațiile de plată către bugetul public național, somarea debitorului să se efectueze prin afișarea pe pagina web oficială a organului emitent al anunțului în care se va menționa că a fost emis documentul executoriu pe numele debitorului. În cazul lipsei paginii web oficiale a organului emitent, anunțul se va publica pe pagina Serviciului Fiscal de Stat. Somația se va considera comunicată după expirarea a 15 zile de la data publicării anunțului.

 

Conform proiectului, completările la Codul de executare vor intra în vigoare la expirarea termenului de două luni de la data publicării în Monitorul oficial, iar noile prevederi se vor aplica documentelor executorii eliberate după data punerii în aplicare a modificărilor.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

118 views

The date of publishing:

21 February /2025 08:00

Catalogul tematic

Noutăți | Executor judecătoresc

Tags:

creditor | codul de executare | document executoriu

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon