News

Remediile și căile de atac în atribuirea contractelor de achiziții publice, sectoriale și concesiuni vor fi reglementate de o lege specială

Pentru remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiun va fi aplicată o lege distinctă.

 

Recent, în cadrul ședinței secretarilor generali a fost examinat proiectul de lege privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziții publice, sectoriale și concesiuni. După cum se menționează în nota informativă, elaborarea proiectului are la bază necesitatea alinierii cadrului legislativ național la directivele Uniunii Europene, în special ceea ce privește remediile și căile de atac, scopul principal fiind de a asigura mecanisme eficiente de căi de atac în domeniul achizițiilor publice, sectoriale și concesiunilor, astfel încât operatorii economici să aibă posibilitatea de a contesta deciziile autorităților contractante într-un mod rapid, eficient și echitabil.

 

În primul rând, legea va clarifica termenele și procedurile de contestare pentru a evita tergiversarea procedurilor de achiziții. Astfel, operatorul economic vătămat va putea sesiza Autoritatea Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor (ANSC) în vederea anulării actului şi/sau recunoaşterii dreptului pretins ori a interesului legitim prin depunerea unei contestații, fără dreptul la repunerea în termen, în termen de 10 zile începând cu ziua următoare luării la cunoştinţă, prin mijloace electronice sau 15 zile în cazul utilizării altor mijloace de comunicare.

 

De asemenea, legea prevede introducerea unor măsuri de remediere clare și proporționale pentru operatorii economici afectați de încălcările procedurilor de achiziție. Drept urmare, orice persoană care are sau a avut un interes în obţinerea unui contract de achiziţie publică/sectorială sau contract de concesiune şi care consideră că în cadrul procedurilor de atribuire un act al autorităţii/entității contractante a vătămat un drept al său recunoscut de lege, în urma cărui fapt a suportat sau poate suporta prejudicii, este în drept să conteste actul respective. Se consideră că ofertanţii sunt interesaţi dacă nu au fost excluşi definitiv din procedura de atribuire. O excludere este definitivă dacă a fost notificată ofertanţilor interesaţi şi fie a fost considerată legală de către ANSC, fie nu mai poate face obiectul unei căi de atac la ANSC.

 

În același timp, legea va reglementa procedura aferentă remediilor și căilor de atac, detaliată conform etapelor procesuale, care includ depunerea contestației, examinarea contestației, soluționarea contestației, adoptarea deciziei, cât și monitorizarea executării măsurilor de remediere. Proiectul mai prevede și includerea obligativității achitării taxei de stat de către operatorul economic la depunere contestației.

 

Potrivit notei informative, aprobarea Legii privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziții publice, sectoriale și concesiuniva duce la sporirea responsabilității autorităților/entităților contractante prin impunerea unor obligații clare de raportare a măsurilor de remediere și la reducerea riscurilor de corupție și abuz în procesul de achiziții publice prin mecanisme de supraveghere și raportare riguroase.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

172 views

The date of publishing:

16 April /2025 07:47

Catalogul tematic

Achiziţie publică | Noutăți

Tags:

proiect de lege | consultari publice | participanți la procesul de achiziții publice

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon