News
Restanța de până la 100 lei nu mai este motiv pentru refuz de luare în evidență fiscală a conturilor bancare
Legea nr.291 din 20 octombrie 2022 pentru modificarea articolului 129 din Codul fiscal a fost publicată astăzi, 11 noiembrie, în MO și a intrat în vigoare. Documentul are drept scop facilitarea accesării serviciilor pentru inițierea unei afaceri și, respectiv, perfectarea actelor pentru deschiderea și luarea la evidență fiscală a conturilor bancare, precum și îmbunătățirea mecanismelor fiscale naționale.
Astfel, în lit.c) pct. 13) art. 129 din CF (Titlul V Administrare fiscală), care se referă la faptul că suma neachitată a obligaţiilor fiscale în cuantum de până la 100 de lei inclusiv nu se consideră restanţă faţă de bugetul public naţional în scopul atestării lipsei restanţelor faţă de bugetul public naţional ale agenţilor economici, ultima sintagmă este substituită de cuvântul „contribuabililor”.
Totodată, același punct a fost completat cu noua prevedere (lit. f), potrivit căreia, având în vedere contextual, restanța de până la 100 lei nu va fi un obstacol pentru luarea în evidență fiscală a conturilor bancare și/sau a conturilor de plăți în condițiile prevăzute la art. 167.
Amintim, potrivit prevederilor art. 167 alin. (2) din CF, operațiunile pe un cont bancar și/sau cont de plăți deschis (cu excepția conturilor tranzitorii de executare a bugetelor, conturilor de credit și împrumut, de depozite la termen și provizorii (de acumulare a mijloacelor financiare pentru formarea sau majorarea capitalului social), precum și a conturilor persoanelor fizice care nu sunt subiecți ai activității de întreprinzător) pot demara numai după recepționarea de către banca (sucursala) și/sau societatea de plată a documentului electronic, emis și remis de către SFS, care confirmă luarea la evidență fiscală a contului. În cazul în care contribuabilul are restanțe (la momentul de față cuantumul acestora nu este stabilit), autoritatea fiscală este în drept să nu elibereze documentul electronic care confirmă luarea la evidență fiscală.
Respectiv, modificările operate vor oferi subiecților posibilitatea de urgentare a acțiunilor necesare pentru înregistrarea și desfășurarea activității economice.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
1086 views
The date of publishing:
11 November /2022 11:24
Tags:
Cod fiscal | restanta
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.