Știri

Restanța de până la 100 lei nu mai este motiv pentru refuz de luare în evidență fiscală a conturilor bancare

Legea nr.291 din 20 octombrie 2022 pentru modificarea articolului 129 din Codul fiscal a fost publicată astăzi, 11 noiembrie, în MO și va intra în vigoare peste 6 luni. Documentul are drept scop facilitarea accesării serviciilor pentru inițierea unei afaceri și, respectiv, perfectarea actelor pentru deschiderea și luarea la evidență fiscală a conturilor bancare, precum și îmbunătățirea mecanismelor fiscale naționale.

 

 

Astfel, în lit.c) pct. 13) art. 129 din CF (Titlul V Administrare fiscală), care se referă la faptul că suma neachitată a obligaţiilor fiscale în cuantum de până la 100 de lei inclusiv nu se consideră restanţă faţă de bugetul public naţional în scopul atestării lipsei restanţelor faţă de bugetul public naţional ale agenţilor economici, ultima sintagmă este substituită de cuvântul „contribuabililor”.

 

Totodată, același punct a fost completat cu noua prevedere (lit. f), potrivit căreia, având în vedere contextual, restanța de până la 100 lei nu va fi un obstacol pentru luarea în evidență fiscală a conturilor bancare și/sau a conturilor de plăți în condițiile prevăzute la art. 167.

 

Amintim, potrivit prevederilor art. 167 alin. (2) din CF,  operațiunile pe un cont bancar și/sau cont de plăți deschis (cu excepția conturilor tranzitorii de executare a bugetelor, conturilor de credit și împrumut, de depozite la termen și provizorii (de acumulare a mijloacelor financiare pentru formarea sau majorarea capitalului social), precum și a conturilor persoanelor fizice care nu sunt subiecți ai activității de întreprinzător) pot demara numai după recepționarea de către banca (sucursala) și/sau societatea de plată a documentului electronic, emis și remis de către SFS, care confirmă luarea la evidență fiscală a contului. În cazul în care contribuabilul are restanțe (la momentul de față cuantumul acestora nu este stabilit), autoritatea fiscală este în drept să nu elibereze documentul electronic care confirmă luarea la evidență fiscală.

 

Respectiv, modificările operate vor oferi subiecților posibilitatea de urgentare a acțiunilor necesare pentru înregistrarea și desfășurarea activității economice.

 

 

author icon

Irina Cebaniuc

785 vizualizări

Data publicării:

11 Noiembrie /2022 11:24

Etichete:

Cod fiscal | restanta

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon