News

Salarizarea în sectorul bugetar: modificări din 1 ianuarie 2025

Mai multe modificări au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2025 în Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Modificările respective au fost aprobate prin Legea nr. 305 din 19 decembrie 2024 și publicate în Monitorul Oficial din 31 decembrie 2024 (Nr.564-568/9502-9506).

 

În primul rând, a fost diminuat sporul pentru realizarea de sarcini prioritare în contextul implementări cerințelor de aderare la Uniunea  Europeană. Astfel, pentru implicare nemijlocită în realizarea respective, personalul din autoritățile publice va putea beneficia de un spor în mărime de până la 30% din salariul de bază, anterior fiind 50%.

 

De asemenea au fost aduse în concordanță prevederile legii cu cuantumul salariului minim pe economie pentru anul curent. Astfel, în cazul în care, pentru unii salariaţi din unităţile bugetare, prin aplicarea Legii nr.270/2018, salariul lunar calculat pentru o funcţie cu durata normală a timpului de muncă este mai mic de 5500 de lei, aceştia vor beneficia de plăţi compensatorii. Plata compensatorie se determină ca diferență dintre suma de 5500 de lei și salariul lunar calculat în condiţiile prezentei legi şi se recalculează proporţional timpului efectiv lucrat.

 

Legea mai prevede că suma anuală a sporurilor cu caracter specific incluse în partea variabilă a salariului lunar nu va depăși, pentru pentru personalul din autoritatea responsabilă de administrarea, deetatizarea, supravegherea și controlul proprietății publice a statului și pentru personalul din autoritatea responsabilă de digitalizare în justiție și administrare judecătorească – 20% din suma anuală a salariilor de bază pentru personalul cu drept de a beneficia de spor cu caracter specific.

 

Clasele de salarizare pentru funcțiile publice cu atribuții în gestionarea proiectelor de asistență externă, în dezvoltarea, mentenanța și administrarea sistemelor informaționale din cadrul Agenției Digitalizare în Justiție și Administrare Judecătorească se majorează, față de cele stabilite cu 10 clase succesive – pentru funcțiile publice de conducere și cu 15 clase succesive – pentru funcțiile publice de execuție.

 

Totodată, pentru eficiență managerială, cadrele cu funcții de conducere din instituțiile de învățământ general și profesional tehnic cărora li s-au acordat grade manageriale – superior, unu sau doi – beneficiază, proporțional timpului efectiv lucrat în funcțiile pentru care au fost conferite gradele în cauză, de spor lunar în mărime de: 1000 de lei pentru gradul managerial doi; 1500 de lei pentru gradul managerial unu și 2000 de lei pentru gradul managerial superior.

 

O altă modificare constă în majorarea cu 8 clase de salarizare succesive față de cea stabilită pentru funcțiile medic veterinar și felcer veterinar din cadrul Agenției Naționale pentru Supravegherea Alimentelor, precum și cu 4 clase succesive pentru funcția mediator comunitar fără studii.

 

De asemenea, legea prevede că stabilirea salariului lunar pentru personalul din cadrul autorităților publice locale, precum și stabilirea funcțiilor de demnitate publică în cadrul acestor autorități se vor efectua în baza numărului de locuitori stabilit la data de 1 ianuarie 2023.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

810 views

The date of publishing:

10 January /2025 07:55

Catalogul tematic

Salarizare | Noutăți | Sistemul bugetar

Tags:

sistemul bugetar | clasa de salarizare

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon