News

Se propune modificarea Regulamentului cu privire la delegarea entităților din Republica Moldova

 

Regulamentul cu privire la delegarea entităților din Republica Moldova (aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 10/2012) va fi actualizat. Proiectul de modificare al Regulamentului respectiv este elaborat de Ministerul Finanțelor și examinat în cadrul ședinței secretarilor generali.

 

Unul din principalele scopuri ale proiectului constă în ajustarea normelor maxime ale diurnelor și plafoanelor de cazare pe categorii a persoanelor delegate, care au fost corelate indicilor economici actuali, atât la nivel național cât și la cel internațional. Menționăm, ultima ajustare a plafoanelor a fost efectuată în anul 2017, în partea ce ține de normele și plafoanele aplicabile pe teritoriul Republicii Moldova, iar cele peste hotare nu s-a ajustat din anul 2012.

 

Astfel, se propune, ca în cazul în care nu sunt prezentate documentele confirmative a cheltuielilor de locațiune, aceste cheltuieli să fie compensate personalului delegat în mărime de 50% din plafonul - limită de cazare pentru fiecare noapte aflată în deplasare, cu excepția suportării integrale sau parțiale, a cheltuielilor de cazare de către partea primitoare documentate corespunzător. Compensarea cheltuielilor nominalizate se efectuează în cazul în care personalului delegat nu i s-a acordat locuință fără plată. La moment, în cazul în care nu sînt prezentate documentele primare a cheltuielilor de locaţiune, aceste cheltuieli se compensează salariatului la delegarea în hotarele Republicii Moldova în mărime de 25 lei, iar peste hotare – în mărime de 10 % din norma-limită a cheltuielilor de locaţiune pentru fiecare noapte aflată în deplasare, excluzîndu-se timpul aflării în drum.

 

Totodată, se propune ca în cazul delegării pentru o zi, diurnele să fie achitate în mărime de 100% din norma stabilită. La moment, pct. 24 din Regulament prevede că în cazul delegării pentru o singură zi în teritoriul Republicii Moldova, diurnele nu se plătesc, iar peste hotarele republicii, diurnele se achită în mărime de 50 % din norma stabilită.

 

Conform normelor în vigoare, la delegarea unei persoane în două şi mai multe ţări, diurna pentru ziua deplasării dintr-o ţară în alta se plăteşte în mărime de 50% în valută străină, conform plafonului stabilit pentru fiecare țară. Prin proiectul de modificare se propune majorarea diurnei până la 100% conform plafonului stabilit pentru fiecare țară.

 

Se propune și dublarea cheltuielilor de deplasare a șoferilor, în cazul descărcării pe teritoriul unei ţări şi a încărcării pe teritoriul altei ţări, de la 50 % din suma cheltuielilor de deplasare stabilite pentru fiecare dintre aceste ţări, la 100%.

 

De asemenea, se propune unificarea normelor maxime diurnelor și plafoanelor de cazare pe categorii a persoanelor delegate în cazul deplasărilor pe teritoriul Republicii Moldova prin stabilirea diurnei în mărimea de 250 de lei pe zi  și plafonului limită de cazare în mărimea de 1000 de lei (categoria A)/2000 de lei (categoria B) pe zi, precum și majorarea normelor maxime diurnelor cu 30 de euro/dolari și plafoanelor de cazare cu 50 de euro/dolari pe categorii a persoanelor delegate în cazul deplasărilor peste hotare.

 

 

Regulamentul va fi completat și cu noțiunea cheltuieli de transport, care reprezintă costuri compensate personalului pentru asigurarea deplasării până la locul de destinație sau locul de cazare și de la locul de destinație la locul de muncă sau domiciliu, între localitățile din țara în care este delegat, efectuate cu transportul aerian, feroviar, naval, transportul auto public, transportul auto închiriat, cu taximetrul.

 

În același timp, în Regulament va fi inclus și termenul de documente confirmative, ce reprezintă documentele primare aplicabile pe teritoriul Republicii Moldova și documente care au caracter internațional, recunoscute și aplicate în practica internațională (cecuri, chitanțe, extrase de conturi, bilete electronice, confirmări electronice, etc);

 

Prin derogare de la Legea nr.100/2017 cu privire la actele normative, se propune ca, în cazul aprobării, aceste modificări să fie aplicate de la 1 ianuarie 2024.

 

Amintim, pe platforma Ministrului Finanțelor activează Grupul de lucru nr. 4 „Perfecționarea procesului de delegare a salariaților”, la ședințele căruia au fost discutate propuneri de modificare a Regulamentului cu privire la delegarea salariaţilor entităţilor din Republica Moldova.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1699 views

The date of publishing:

03 October /2023 13:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

entitate | delegare

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon