The agricultural sector

Simplificarea casării plantațiilor perene proprietate privată

Casarea plantațiilor perene proprietate privată se va efectua în baza deciziei de casare luată de proprietar sau deținător, fără necestatea aprobării actului de casare de către o comisie, această condiție fiind obligatorie doar la casarea plantaţiilor perene proprietate publică. Pe agenda ședinței secretarilor generali a fost inclus  proiectul de hotărâre de Guvern ce prevede modificarea Regulamentului cu privire la modul de casare  și defrișare a plantațiilor perene, aprobat prin HG nr.705/1995
  

Autorul documentului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, își propune simplificarea procedurilor referitoare la casarea plantațiilor perene, documentarea casării plantațiilor perene proprietate publică a statului și reglementarea procedurilor transparente, simple și rapide de casare.

 

Conform normelor în vigoare, în cazul în care persoana fizică/juridică proprietar al plantației perene intenționează să o caseze, acesta urmează să depună la autoritatea administrativ-teritorială în raza căreia se află plantația o cerere de casare. În baza cererii, se creează o comisie din 4 membri, care perfectează un act ce stă la baza deciziei de casare aprobată de către consiliul local, care, de obicei, se convoacă în ședințe ordinare odată la trei luni, fie în ședințe extraordinare. Prin urmare, procedura de casare poate dura în timp până peste trei luni, fapt inacceptabil pentru proprietarul plantației, dacă luăm în calcul că casarea unei plantații perene bătrâne sau bolnave se face în contextul unui plan de afaceri de reînnoire a plantațiilor.

 

În același timp, proiectul prevede o procedură specială de casare și defrișare a plantațiilor perene proprietate publică, aceasta fiind posibilă dacă se întrunește una din situațiile:

  • a expirat termenul de funcţionare utilă a plantaţiei perene;
  • s-a încheiat termenul de testare a soiurilor noi de plante pe loturile de testare;
  • peste 50% din suprafaţa plantaţiei constituie goluri;
  • este vătămată de organisme dăunătoare, viruși sau este deteriorată în urma calamităţilor naturale;
  • este amplasată pe terenurile a căror destinaţie sau mod de folosinţă a fost schimbat/ă;
  • în alte cazuri, când exploatarea a devenit ineficientă din punct de vedere economic.

În Comisia de casare a plantaţiei perene proprietate publică va fi inclus deținătorul plantaţiei, un specialist în agronomie, un specialist în contabilitate, reprezentantul subdiviziunii teritoriale a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (după caz) și reprezentantul consiliului local.

 

Potrivit datelor din analiza de impact a proiectului, circa 40-50% din totalul celor aproximativ 141,7 mii ha de plantații perene necesită a fi casate în legătură cu expirarea utilizării utile, fie datorită apariției tehnologiilor noi de creștere și întreținere, cărora aceste plantații nu mai corespund.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

1269 views

The date of publishing:

01 February /2022 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

plantații perene | casare | proiect hotarire guvern

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon