News
Serviciile alternative de îngrijire a copiilor: Regulamentele, propuse pentru consultări publice
În scopul implementării Legii nr. 367/2022 cu privire la serviciile de îngrijire a copiilor, Ministerul Muncii și Protecției Sociale propune pentru consultări publice proiectul regulamentelor cu privire la organizarea și funcționarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor, ce se referă la:
- Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea serviciilor de îngrijire a copiilor organizate de angajator la locul de muncă;
- Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea serviciilor alternative de îngrijire individualizată a copiilor;
- Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea serviciilor de îngrijire a copiilor de tip familial;
- Regulamentul sanitar pentru serviciile alternative de îngrijire a copiilor.
Astfel, Regulamentul sanitar pentru serviciile alternative de îngrijire a copilului are drept scop stabilirea unor norme sanitare pentru organizarea şi întreținerea acestor servicii, orientate spre protecția şi fortificarea stării de sănătate, dezvoltarea fizică şi neuropsihică armonioasă a copiilor, prevenirea apariției unor îmbolnăviri ale acestora în cadrul activităților de îngrijire.
Serviciile alternative de îngrijire a copiilor de tip familial și serviciile alternative de îngrijire a copiilor organizate de angajator trebuie notificate către Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
Totodată, până la inițierea serviciilor alternative de îngrijire, ca măsură prealabilă de verificare a corespunderii serviciului cu cerințele sanitare, angajatorul poate solicita de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, suport consultativ în conformitate cu legislația privind controlul de stat al activității de întreprinzător.
Conform Regulamentului, spațiul în care sunt prestate serviciile alternative de îngrijire a copiilor, trebuie să fie racordat la sistemul de gaze, energie electrică, apeduct și canalizare, apă potabilă și caldă curgătoare, încălzire, ventilare, internet.
Încăperea utilizată pentru organizarea Serviciului alternativ de îngrijire a copilului trebuie să includă:
- spațiu amenajat pentru păstrarea individualizată a hainelor, încălțămintei de stradă și altor obiecte personale ale copiilor;
- spațiu pentru activități;
- spațiu pentru somn;
- grup sanitar;
- spațiu pentru alimentație.
Numărul maxim al copiilor din serviciile alternative de îngrijire se determină reieșind din suprafața totală a spațiului pentru activități și spațiului pentru somn, dar nu mai puțin de 3,2 m2 pentru un copil. Spațiul pentru activități va fi comasat conform vârstei copiilor: 0-12 luni și 1-3 ani și este necesar să fie separat prin bare de protecție, astfel încât să fie prevenit accesul copiilor de la 1 an către cei până la 1 an.
În cadrul serviciilor alternative de îngrijire a copilului, alimentația poate fi asigurată prin prepararea bucatelor în spațiul special amenajat, în baza unui contract de prestare servicii cu o întreprindere de alimentație publică sau poate fi asigurată de reprezentanții legali ai copiilor, oferind zilnic hrană pentru copii pachet alimentar. Pachetul alimentar care conține mâncare, gustări și articole de masă trimise de acasă trebuie să fie datate și etichetate cu numele copilului.
Regulamentul mai prevede că îngrijitorul este supus examenului medical şi instruirii igienice obligatorii în conformitate cu prevederile actelor normative sanitare, aprobate de Ministerul Sănătății. În același timp, la sosirea copilului în fiecare zi reprezentantul legal al acestuia declară pe propria răspundere că copilul nu prezintă semne de boală, nu a fost în contact cu un bolnav contagios și nu este plasat în carantină unul din membrii familiei. Copiii, depistați cu semne de boală, sunt supravegheați în permanență de îngrijitor care, de urgență, anunță reprezentanții legali.
Servicii alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani, organizate de angajator la locul de muncă, sunt serviciile oferite de către angajatori în beneficiul salariaților acestora, la nivel de unitate, cu suportarea tuturor cheltuielilor aferente din mijloacele proprii ale unității.
La acest subiect vă mai recomandăm să consultați articolul Prestarea serviciilor de îngrijire a copiilor prin sistemul simplificat de înregistrare ”patenta”.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
879 views
The date of publishing:
16 June /2023 07:59
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
activitate de intreprinzator | deţinătorii de patent | îngrijirea copilului
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.