Diverses

Sistemul fiscal moldovenesc: noi provocări și oportunități pentru anul 2025

Este cea de-a 11-a ediție a Conferinței Anuale de Fiscalitate, organizată pe data de 19 februarie 2025, de EY Moldova în parteneriat cu Asociația Businessului European din Moldova, care a reunit reprezentanți din diferite industrii ale mediului de afaceri. Evenimentul s-a axat pe schimbările legislative din domeniul fiscal ce vizează atât întreprinderile, cât și persoanele fizice. Experții au oferit informații utile și răspunsuri pentru a facilita înțelegerea provocărilor acestui an, caracterizat prin implementarea noilor norme fiscale din Moldova.

 

„În acest moment, contextul fiscal internațional este probabil mai important și relevant decât oricând în ultimii 15-20 de ani. Așa-numitul „război tarifar” inițiat de noua administrație americană, ieșirea SUA din acordul BEPS etc. pun o presiune deosebită asupra mai multor tendințe de schimbări fiscale în țările UE și, prin extensie, vor afecta în curând și Republica Moldova. Relații comerciale directe cu partenerii din SUA pot fi afectate negativ în curând, de ex. în IT outsourcing, unde, o parte importantă de venituri se generează din piața americană,” a afirmat Alex Milcev, Partener Coordonator al Departamentului de Asistență Fiscală și Juridică al EY România și Moldova.

 

Conferința a fost dedicată atât companiilor străine și multinaționalelor cu investiții considerabile pe piața locală, cât și întreprinderilor locale, IMM-urilor și antreprenorilor. Temele abordate s-au focusat pe ultimele modificări legislative, care au intrat în vigoare în anul 2025, referitoare la impozitul pe venit, impozitele și contribuțiile salariale, TVA, accize, taxele locale, precum și pe aspectele specifice legate de completarea Declarației privind impozitul pe venit pentru anul 2024.

 

În plus, pentru a facilita o mai bună înțelegere a noilor reglementări privind prețurile de transfer, experții EY Moldova, în colaborare cu colegii din București, au oferit explicații detaliate și exemple practice, având în vedere legislația secundară privind implementarea regulilor de prețuri de transfer publicată în Moldova.

 

”Modificările legislative recente privind taxele indirecte, noile reguli de aplicare a prețurilor de transfer, precum și aspectele specifice ce țin de pregătirea declarației privind impozitul pe venit pentru 2024 impun contribuabililor o abordare atentă și bine documentată. Înțelegerea acestor aspecte este esențială atât pentru asigurarea conformității fiscale, cât și pentru gestionarea eficientă a obligațiilor fiscale.”, a afirmat Ion Popovici, Manager al Departamentului Asistență Fiscală al EY Moldova.

 

Alături de experții EY, la conferință au participat importanți invitați din partea autorităților locale, respectiv Ministrul Finanțelor, doamna Victoria Belous și Șeful adjunct al Direcției generale expertiză juridică din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, domnul Pavel Dima, care și-au exprimat punctele de vedere cu privire la noile reglementări și tendințele fiscale din Moldova.

 

Victoria Belous, ministra Finanțelor: ”Alinierea legislației naționale aferente TVA și accizelor la directivele Uniunii Europene va fi unul dintre principalele subiecte ale planului de acțiuni al Ministerului Finanțelor pentru anul 2025. De asemenea, în luna martie 2025 se va iniția procesul de colectare a propunerilor din partea comunității de afaceri în ceea ce privește elaborarea politicii bugetar-fiscale pentru anul 2026.”  

 

Pavel Dima, Serviciul Fiscal de Stat: ”Una dintre propunerile de bază la proiectul de modificare a Ordinului Ministerului Finanțelor nr. 9 din 26.01.2024 cu privire la aprobarea regulilor de implementare a prețurilor de transfer este modificarea formularului Informației privind prețurile de transfer în vederea simplificării acestuia.”

 

”Modificările ce vizează extinderea mecanismului de amortizare accelerată a mijloacelor fixe pentru întreprinderi, introducerea facilităților fiscale la impozitul pe venit pentru investițiile întreprinderilor prelucrătoare, noile mecanisme de stimulare a angajaților prin stock - option plan și plățile din capitalul de stimulare, precum și aspectele practice legate de pregătirea declarației privind impozitul pe venit pentru anul 2024 au fost printre cele mai discutate și apreciate subiecte de către participanți în cadrul acestui eveniment. De asemenea și noua legislație privind prețurile de transfer continuă să rămână un subiect-cheie și de mare interes pentru comunitatea de afaceri din Moldova", a afirmat Alexandru Șipitca, Director al Departamentului Asistență Fiscală al EY Moldova.

 

 

 

Despre EY România și EY Moldova

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu circa 400,000 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări. Rețeaua noastră este integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume.

Prezentă în România din anul 1992 și în Republica Moldova din anul 2001, EY furnizează, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajați din România și Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale. Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an, în luna iunie, la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

80 views

The date of publishing:

20 February /2025 14:19

Catalogul tematic

Noutăți fiscale

Tags:

conferinta anuala | impozit pe venit | fiscalitate

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon