News

Sistemul național de localizare pentru toate produsele din tutun

Comisiile parlamentare examinează proiectul de lege ce are ca scop eliminarea comercializării ilegale a produselor din tutun și conține modificări la Legea nr. 278/2007 privind controlul tutunului, Codul contravențional, Legea nr.10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice, Codul penal, Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător și Legea nr.231/2010 cu privire la comerțul interior.

 

Astfel, agenții economici, odată cu obținerea licenței, vor fi obligați să înregistreze utilajul deținut în Registrul de stat al utilajelor de fabricare a produselor din tutun, ce va fi gestionat de Agenția Sănătate Publică. După înregistrarea datelor în Registru, controlul utilajelor se va efectua prin sistemul de evidență computerizată.

 

În același timp, toate pachetele unitare și ambalajul exterior al produselor din tutun și celor conexe ar putea include, suplimentar informațiilor stabilite la momentul de față, adresa poștală a producătorului și importatorului, însă nu se va admite plasarea numerelor de telefon, paginilor web și adreselor electronice ale acestora.

 

Totodată, Legea ar mai putea fi completată cu cerințele notificării produselor noi din tutun, inclusiv țigaretele electronice (în concordanță cu directivele UE). Astfel, pe pachetele unitare și ambalajele exterioare a produselor pentru fumat tutun din narghilea și produse conexe (țigarete electronice, flacoane cu lichid pentru reumplerea țigaretelor electronice și a produselor din plante) se va aplica marcajul cu data producerii și termenul de valabilitate, care nu trebuie să depășească 2 ani de la data producerii.

 

În scopul securizării lanțului de aprovizionare și prevenirii comerțului ilicit cu produse din tutun/conexe, se propune instituirea unui sistem național de localizare și urmărire pentru toate produsele din tutun și cele conexe fabricate sau importate pe teritoriul Republicii Moldova. În cadrul sistemului, producătorul/importatorul, în scopul identificării originii produselor din tutun, vor pune la dispoziție următoarele informații:

  • data și locul de fabricație;
  • unitatea de producție;
  • utilajul folosit la fabricarea produselor din tutun;
  • tura de producție/ora fabricării;
  • factura, numărul comenzii și evidențele de plată;
  • piața pentru vânzarea cu amănuntul;
  • descrierea detaliată a produsului;
  • antrepozitul și expedierea;
  • traseul prevăzut pentru expediere, data, destinația, punctul de plecare și destinatarul.

 

Proiectul mai prevede că, fabricarea în scopul punerii în circulație și utilizarea timbrelor de accize false pentru  marcarea mărfurilor supuse accizelor se va pedepsi cu amendă în mărime de la 550 la 1050 UC (persoana fizică), de la 2000 până la 4000 UC (persoana juridică) și cu amendă de la 2500 la 5000 UC (funcționarii, organizație criminală sau în proporții deosebit de mari) sau cu muncă neremunerată în folosul comunității, cu închisoare de la 3 ani la 6 ani și cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

 

În cazul aprobării proiectului, se propune punerea în aplicare a noilor prevederi peste 12 luni din data publicării în Monitorul Oficial.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Parlamentul Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

688 views

The date of publishing:

03 November /2022 07:57

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

proiect de lege | produse din tutun

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon