News

Tendința de descreștere a inflației se menține

Rata anuală a inflației va continua tendința descedentă rapidă pe parcursul anului curent, fiind prognozată o medie anuală a inflației de 13,7%. În același timp, inflația va reveni în intervalul de variație al țintei (5%) în anul 2024, fiind estimată  media anuală a inflației de 5,5%.

 

Guvernatorul Bancii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a prezentat astăzi, 14 februarie curent, Raportul asupra inflației nr.1 din anul 2023.

 

În majoritatea țărilor din regiune observăm că apogeul inflației deja a trecut și urmează un trend descendent. Incertitudinile rămân însă mari, atât la prețurile externe, cât și la lanțurile de aprovizionare, care pot avea efecte asupra pieței noastre, dar, analizând balanța riscurilor, vedem un mediu puternic dezinflaționsit. În acest caz, vom veni în continuare cu politici monetare de relaxare, dar vom continua să monitorizăm situația, a menționat Guvernatorul.

 

 

Totodată, Octavian Armașu a menționat că, potrivit prognozei, în trimestrele III și IV din anul curent există șansele să revenim pe zona pozitivă a creșterii economice, dacă se vor realiza măsurile fiscale stabilite, finanțările vor fi acordate la timp și dacă vor fi implementate măsurile de relaxare a politicii monetare estimate de BNM.

 

Inflația a atins în țara noastră 34,6% în luna octombrie 2022, după care a trecut în trend descendent, la sfârșitul anului precedent înregistrând 30,2%, iar în luna ianuarie curent a ajuns la 27,3%, trendul descendent fiind confirmat și de prognozele noastre, a precizat Guvernatorul.

 

Conform raportului, printre factorii care vor influența inflația în faza de decelerare (trimestrul I/2023 – trimestrul II/2024) se regăsesc: baza înaltă din anul 2022, ajustările recente de tarife pentru energia electrică, atenuarea continuă a inflației importate în anul viitor, precum și temperarea continuă a prețurilor la petrol pe piața internațională. Accelerarea procesului inflaționist în a doua jumătate a anului 2024 va fi determinată și de creșterile acumulate ale prețurilor la resursele energetice pe piața internațională, de ajustarea accizelor la începutul anilor 2023 și 2024, de ajustările recente și anticipate din anul curent ale tarifelor și de efectele de runda a doua asociate acestora.

 

Reamintim, Comitetul executiv al BNM, în cadrul ședinței din 7 februarie 2023, a adoptat unanim stabilirea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivel de 17%, la ratele de dobândă în cazul creditelor overnight – la nivel de 19% și la depozitele overnight – la nivel de 15%. Această decizie a fost adoptată din perspectiva asigurării continuității măsurilor stimulative în contextul ciclului de relaxare a politicii monetare începute la sfârșitul anului precedent pe fondul unor premise întemeiate asociate conturării unui cadru macroeconomic dezinflaționist.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Banca Naţională a Moldovei | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

647 views

The date of publishing:

14 February /2023 15:40

Domeniu:

Noutăți

Tags:

Rata anuală a inflației

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon