
News
Utilizarea bunurilor confiscate în scopuri sociale
Anumite bunuri confiscate vor putea fi utilizate în scop social. Utilizarea socială a acestora presupune redistribuirea bunurilor și sumelor de bani confiscate, inclusiv a sumelor de bani obținute din executarea hotărârilor penale de confiscare prin echivalent, precum și a sumelor de bani repatriate sau care fac obiectul unui acord internațional de partajare, cu scopul de a fi folosite pentru activități de dezvoltare economică, de a sprijini proiecte de interes social și de mediu și la promovarea bunăstării generale.
Proiectul de lege privind utilizarea bunurilor confiscate în scopuri sociale sau în interes public, elaborat de Ministerul Justiției urmărește crearea cadrului legal necesar pentru utilizarea în scopuri sociale sau în interes public a bunurilor și sumelor de bani confiscate provenite din săvârșirea de activități infracționale, este propus pentru consultări publice. Documentul urmează a fi aprobat de Guvern.
Proiectul subliniază conceptul de justiție restaurativă, prin care prejudiciul cauzat de infracțiuni este compensat prin sprijinirea segmentelor vulnerabile ale societății.
În primul rând, menționăm că utilizarea în scopuri sociale sau în interes public a bunurilor confiscate va fi decisă de către o Comisie constituită din 9 membri, reprezentanți ai ministerelor: Justiției; Finanțelor; Afacerilor Interne; Muncii și Protecției Sociale; Sănătății; Educației și Cercetării; Culturii și Mediului, dar și un reprezentant al societății civile, desemnat de Ministerul Justiției.
Utilizarea în interes public reprezintă procedura de atribuire a bunurilor și sumelor de bani confiscate, inclusiv a sumelor de bani obținute din executarea hotărârilor penale de confiscare prin echivalent, precum și a sumelor de bani repatriate sau care fac obiectul unui acord internațional de partajare, către autorități și instituții publice, inclusiv, dar fără a se limita la, autorități și instituții publice din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, precum și către alte persoane juridice de drept public.
Potrivit documentului, mecanismul se va aplica următoarelor categorii de bunuri confiscate: bunurilor confiscate în proceduri penale; bunurilor confiscate repatriate; bunurilor partajate prin acorduri internaționale și bunurilor confiscate ce revin Republicii Moldova în temeiul unei hotărâri judecătorești penale străine; sumelor de bani confiscate în proceduri penale; sumelor de bani obținute din executarea hotărârilor judecătorești penale de confiscare prin echivalent; sumelor de bani repatriate sau care fac obiectul unui acord internațional de partajare, rămase după acoperirea cheltuielilor de administrare, conservare sau valorificare a bunurilor, a deducerii sumelor care fac obiectul distribuirii internaționale, precum și a altor rețineri.
Evidența bunurilor confiscate eligibile utilizării în scopuri sociale sau în interes public se realizează de către Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale. La rândul său, Serviciul Fiscal de Stat va asigura preluarea, evaluarea, înregistrarea drepturilor de proprietate, administrarea sau distrugerea, conform procedurii stabilite de Guvern. Totodată, în situația în care confiscarea vizează cotele-părți din bunurile confiscate, după înregistrarea drepturilor în registrele de publicitate, SFS va proceda la vânzarea respectivelor cote-părți ori recurge la încetarea proprietății comune pe cote-părți.
Conform proiectului, bunurile confiscate, cu excepția celor ce vizează cotele-părți pot fi transmise cu titlu gratuit în proprietate sau în folosință gratuită autorităților și instituțiilor publice pentru a fi utilizate în interes public ori pot fi transmise în folosință gratuită în baza unor contracte persoanelor sau entităților pentru a fi utilizate în scopuri sociale, cum ar fi: servicii sociale, educaționale, de asistență medicală sau sănătate, culturale și comunitare în folosul comunităților și anumitor categorii de persoane, în special al grupurilor marginalizate social sau al persoanelor vulnerabile.
Proiectul descrie și procedura de utilizare în scopuri sociale sau în interes public a sumelor de bani confiscate. Acestea sunt înregistrate separat de către Ministerul Finanțelor la o poziție distinctă în bugetul de stat și se repartizează după cum urmează: 70% constituie venit la bugetul de stat; 20% sunt alocate pentru a fi utilizate în scopuri sociale și 10% sunt alocate autorităților și instituțiilor publice pentru a fi utilizate în interes public.
Instituții:
Ministerul Justiției | Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
127 views
The date of publishing:
08 July /2025 07:36
Catalogul tematic
Noutăți | Sechestrarea bunurilor
Tags:
consultari publice | bunuri confiscate
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.