News

Voluntarii ar putea beneficia de scutiri de la plata unor taxe

Pentru consultări publice este propus proiectul de lege a voluntariatului - care va înlocui cadrul normativ existent în domeniu, fiind elaborat în scopul eficientizării intervenției statului în dezvoltarea și implementarea politicilor în domeniul voluntariatului, precum și debirocratizării instrumentelor de utilizare a voluntariatului de către instituțiile gazdă și voluntari.

 

Astfel, conform proiectului, vom avea voluntariat formal și informal.

 

Voluntariatul formal se va realiza în cadrul unui program de voluntariat certificat, structurat și instituționalizat, organizat de o instituție gazdă, conform noii legi și va conține activități planificate, monitorizate și evaluate, desfășurate într-un cadru organizat care oferă voluntarilor suport și resursele necesare. Instituții gazdă în sensul legii pot fi: organizațiile necomerciale; autorități ale administrației publice centrale și locale; instituțiile de drept public; instituțiile private ce activează în domeniul educațional, social, sănătate și comunitățile religioase. Instituțiile gazdă trebuie să asigure voluntarilor accesul la formare și dezvoltare continua, precum și identifică şi planifică resurse financiare şi materiale pentru a acoperi cheltuielile aferente programului de voluntariat necesare pentru desfăşurarea activităţilor.

 

 

În același timp, voluntariatul informal se consideră implicarea voluntarilor în realizarea de activități, evenimente, acțiuni sau campanii în afara unui cadru sau program de voluntariat instituționalizat. Voluntariatul informal nu are un mod de organizare prestabilit și reprezintă un element și o modalitate de exprimare a solidarității sociale și comunitare. Organizarea evenimentelor de amploare (sportive, culturale, festive etc.) ce poartă un caracter național, regional sau internațional cu antrenarea voluntarilor, se consideră voluntariat informal. Totuși, implicarea voluntarilor nu poate înlocui un serviciu sau o muncă plătită. Mai este important de menționat că implicarea persoanelor în activități de voluntariat informal se face doar din proprie inițiativă și în baza consimțământului liber exprimat, fără a beneficia de o remunerare financiară. În cazul în care organizatorul activității voluntare este o persoană juridică, voluntarul poate solicita încheierea unui act ce prevede angajamentul, drepturile și obligațiile voluntarului și organizatorului activității voluntare

 

Măsuri de stimulare a voluntariatului

 

Un capitol separat din lege va reglementa politici și măsuri de stimulare a voluntariatului. În primul rând, la angajarea în muncă a unui candidat sau la atestarea şi promovarea unui angajat, voluntariatul va fi considerat de angajator ca experienţă de muncă, în condiţiile în care aceasta constituie criteriu de selecţie.

Totodată, voluntariatul realizat de studenţi în scopul dezvoltării aptitudinilor şi formării experienţei profesionale va fi considerat practica de iniţiere sau practică de licenţă, dacă s-au confirmat cel puţin 40 de ore.

De asemenea, se propune ca autorităţile administraţiei publice locale, în baza condiţiilor de aplicare a măsurilor de stimulare a voluntariatului stabilite de Guvern, să poată acorda instituţiilor gazdă scutiri şi înlesniri la plata taxelor locale conform Codului fiscal.

Alte stimulente ce ar mai putea fi acordate:

• scutiri de taxe și reduceri la tarifele de transport în comun pentru voluntarii în etate, asigurându-le accesibilitate sporită către locurile unde desfășoară activități de voluntariat.

• crearea unui fond de burse pentru voluntarii care se implică în proiecte de lungă durată sau cu impact semnificativ în comunitate, asigurându-le sprijin financiar suplimentar pentru necesitățile personale sau de formare continuă.

• mecanism de recunoaștere oficială a voluntariatului în sectoarele de afaceri și privat, inclusiv prin acordarea de certificări și premii de recunoaștere a contribuției aduse la dezvoltarea comunității și responsabilitatea socială corporativă.

• implementarea unei platforme digitale naționale pentru voluntariat, care să ofere voluntarilor acces ușor la oportunități diverse de implicare și să faciliteze monitorizarea și raportarea impactului activităților lor în comunitate.

 

Beneficiari ai activității de voluntariat pot include persoane fizice, comunități locale, organizații necomerciale, instituții publice și alte entități care desfășoară activități de interes public sau comunitar. În același timp, beneficiari ai activității de voluntariat nu pot fi persoanele juridice de drept privat al căror scop este obținerea de venituri. Beneficiarii activității de voluntariat au obligația de a recunoaște și valorifica contribuția voluntarilor, oferindu-le sprijinul necesar pentru realizarea activităților și facilitând accesul la resurse și informații relevante.

 

Proiectul poate fi consultat până la 20 iulie curent.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

568 views

The date of publishing:

02 July /2024 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

achitarea taxelor | scutiri | voluntariat

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon