Новости

Obiectivele și sarcinile SI „Activitate independentă”

Sistemul informațional „Activitate independentă” (SI AI) va fi un SI destinat funcționarilor fiscali pentru ținerea evidenței, monitorizarea și calcularea obligațiilor fiscale aferente impozitului pe venit pentru persoanele fizice care desfășoară activitate independentă, subiecți nominalizați în cap. 102 din Codul fiscal (CF).

 

În cadrul ședinței secretarilor generali de stat din 16 decembrie curent a fost analizat proiectul hotărârii Guvernului cu privire la instituirea SI „Activitate independentă” care prevede aprobarea Conceptul SI AI și al Regulamentului resursei informaționale formate de SI AI. De menționat că proiectul a fost elaborat în scopul asigurării bunei administrări fiscale prin generarea, modificarea, vizualizarea avizului de plată pentru impozitul pe venit pentru persoanele fizice ce desfășoară activitate independentă.

 

Conform proiectului, obiectivele de bază specifice stabilite pentru SI AI sunt:

  • evidența calculării obligațiilor fiscale aferente impozitului pe venit pentru persoanele fizice ce desfășoară activitate independentă, subiecți nominalizați în cap. 102 din CF;
  • instituirea unui mecanism destinat generării avizelor de plată aferent impozitului pe venit pentru persoanele fizice ce desfășoară activitate independentă;
  • eficientizarea procesului de administrare fiscală.

 

Sarcinile de bază ce urmează a fi realizate de sistem țin de generarea, modificarea și vizualizarea avizelor de plată aferent impozitului pe venit; ținerea evidenței informației aferente calculării obligațiilor fiscale; generarea statisticilor și rapoartelor; sporirea gradului de conformare; asigurarea securității și protecției informațiilor la toate etapele de colectare, stocare și utilizare a resurselor informaționale de stat.

 

În scopul efectuării calculelor, vizualizării informației, precum și al modificării calculelor efectuate de sistem, SI AI va asigura interacțiunea și schimbul de date prin intermediul SIA „Registrul de stat al populaţiei” și SI al Serviciului Fiscal de Stat. Totodată, SI AI va interacţiona cu așa sisteme informaționale partajate ca MConnect, MPass, MPay, MLog, MCloud.

 

Se prevede că SFS, în calitate de posesor al SI AI, va asigura implementarea şi dezvoltarea continuă acestuia și prestarea gratuită pentru utilizatori a serviciilor de raportare prin intermediul sistemului.

 

Conform calculelor preliminare, suma estimativă necesară pentru implementarea SI AI este de 1,04 mil. lei  ce urmează a fi finanțate din bugetul de stat.

 

Reiterăm,  regimul fiscal reglementat în cap. 102 din Codul fiscal se aplică numai activităților independente desfășurate în domeniul comerțului cu amănuntul (cu excepția mărfurilor supuse accizelor).

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

183 просмотры

Дата публикации:

17 Декабрь /2024 09:48

Catalogul tematic

Activitate independentă | Электронные услуги | Новости

Ключевые слова

consultari publice | activitate independenta | sistem informaţional

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon