Actualizarea programelor de stat pentru dezvoltarea IMM-urilor: Programul de susținere a antreprenoriatului feminin

Новости

Actualizarea programelor de stat pentru dezvoltarea IMM-urilor: Programul de susținere a antreprenoriatului feminin

Autoritățile propun modificarea mai multor programe de stat pentru susținerea IMM-urilor, implementate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului  (ODA), inclusiv la Programul de susținere a antreprenoriatului feminin (aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 809/2023).

 

Proiectul Hotărârii de Guvern pentru modificarea unor HG privind Programele de stat pentru dezvoltarea ÎMM-urilor a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor generali.

 

În primul rând, se completează lista investițiilor eligibile în cadrul Programului, cu serviciile de consultanță în planificarea afacerii și accesul la finanțare aferente proiectului investițional. La moment, conform HG nr.809/2023 prin care a fost aprobat Programul, investițiile eligibile vizează: imobilizări corporale și necorporale; materii prime și materiale de construcție necesare dotării și amenajării spațiului de producere/prestare servicii și servicii de dezvoltare a afacerii (consultanță și formare profesională în domeniul de activitate desfășurat; marketing și publicitate).

 

Tot aici, se propune și posibilitatea de a achiziționa mijloace de transport, utile afacerii beneficiarului, cu excepția autoturismelor destinate transportului de până la 7 persoane inclusiv.

 

Proiectul mai prevede includerea unor prevederi referitor la solicitantele suportului financiar nerambursabil oferit în cadrul măsurii II - și anume că acestea trebuie să demonstreze performanță economico-financiară a întreprinderii prin creșterea indicatorilor precum volumul de vânzari, profitul net, productivitate și/sau export etc.

 

După cum se propune și în cazul celorlalte programe de stat pentru dezvoltarea IMM-urilor, întreprinderile eligibile pentru Programul de susținere a antreprenoriatului feminin, care nu dispun de suficiente resurse financiare proprii pentru co-finanțarea proiectului aprobat vor putea acoperi insuficiența de capital din surse creditare. În acest sens, întreprinderile pot beneficia, după caz, de o garanție financiară emisă de Fondul de garantare al creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii, în baza Regulamentului aprobat prin HG nr. 709/2022 și/sau de instrumente de finanțare oferite din mijloacele financiare ale Fondului pentru antreprenoriat și creștere economică a Moldovei (FACEM), în baza Regulamentului aprobat prin HG nr. 94/2023.

 

De asemenea, ODA va elabora manualul operațional pentru implementarea Programului de susținere a antreprenoriatului feminin, care va stipula etapele și condițiile de implementare.

 

Precizăm, Programul este destinat femeilor care planifică înființarea unei afaceri sau care dețin și  gestionează o întreprindere definită în conformitate cu prevederile Legii nr. 179/2016 cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, cu excepția întreprinderilor de stat și municipale. Obiectivul general al Programului este dezvoltarea antreprenoriatului feminin prin sporirea numărului de femei antreprenoare și îmbunătățirea performanțelor economice întreprinderilor micro, mici și mijlocii conduse de femei.

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) | Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

351 просмотры

Дата публикации:

12 Ноябрь /2024 09:55

Catalogul tematic

Finanțare | Новости

Ключевые слова

consultari publice | antreprenoriat feminin | IMM-urile

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon