Новости
Administrarea întreprinderilor cu capital de stat : acțiuni pentru anii următori
În totalul întreprinderilor cu capital de stat din țara noastră sunt incluse 173 întreprinderi de stat cu valoarea patrimoniului de stat de 6 20 012 825,7 mii lei și 72 societăți comerciale cu capital de stat, cu valoarea patrimoniului de stat de 19 080 869,6 mii lei. Totodată, 43 întreprinderi de stat și 25 societăți comerciale se află în procedură de insolvabilitate/lichidare, iar 20 întreprinderi de stat și 11 societăți comerciale nu desfășoară activitate.
În același timp, conform datelor statistice, cifrele din structura PIB-ului pe forme de proprietate arată că, contribuția întreprinderilor proprietate publică la economia națională a scăzut de la 31% în 2005 la 19% în 2011, iar în 2022 a ajuns la 17,5% (14,2% - proprietate de stat și 3,2% - proprietate municipală).
Pentru a îmbunătăți performanța întreprinderilor cu capital de stat pentru următorii ani, cabinetul de miniștri a aprobat Programul privind administrarea proprietății publice de stat pentru anii 2024-2027.
Programul privind administrarea proprietății publice de stat pentru anii 2024-2027 reprezintă un program pe termen mediu destinat implementării Strategiei cu privire la administrarea proprietății de stat în domeniul întreprinderilor de stat și societăților comerciale cu capital integral sau majoritar de stat pentru anii 2023-2030. Programul se concentrează exclusiv asupra proprietății statului și nu se aplică întreprinderilor cu proprietate municipală.
După cum se menționează în document, problemele asociate administrării și guvernării proprietății publice, în special al întreprinderilor cu capital de stat derivă din următoarele considerente: absența unei viziuni clare pentru clasificarea întreprinderilor cu capital de stat ca fiind nepasibile sau pasibile de privatizare; lipsa unor mecanisme conexe procesului de deetatizare, orientate spre maximizarea beneficiilor în interes public; politica fragmentată de proprietate a statului asupra întreprinderilor cu capital de stat; aplicarea și implementarea ineficientă, eronată a legilor și reglementărilor în domeniu; performanța redusă a activității întreprinderilor cu cotă de stat; situația incertă aferentă întreprinderilor cu capital de stat în proces de insolvabilitate/lichidare sau care nu desfășoară activitate în timp îndelungat etc.
În acest sens, în Program sunt prevăzute obiective specifice precum: consolidarea angajamentului și capacităților statului de administrare a proprietății de stat în vederea asigurării securității socioeconomice a țării, asigurarea neutralității concurențiale și valorificarea proprietății statului în scopul dezvoltării platformelor investiționale și stimulării industrializări, fortificarea capacităților APP de administrare a proprietății publice prin adoptarea practicilor manageriale corporative, eficientizarea administrării corporative a întreprinderilor de stat și a societăților comerciale cu capital de stat, consolidarea capacităților manageriale în cadrul întreprinderilor de stat și a societăților comerciale cu capital de stat.
În urma implementării acțiunilor prevăzute în Program, autoritățile se așteaptă la:
- reducerea numărului entităților cu capital de stat prin privatizare, restructurare/reorganizare și lichidare a întreprinderilor (ca urmare a triajului) cu 20%;
- creșterea competitivității entităților cu capital de stat;
- optimizarea locurilor de muncă în cadrul entităților cu capital de stat;
- digitalizarea proceselor de monitorizare a indicatorul de performanță a întreprinderilor cu capital de stat și producerea automatizată a rapoartelor analitice;
- nivelul participării entităților cu capital de stat la proiecte investiționale din surse externe;
- creșterea performanței întreprinderilor cu capital de stat prin majorarea volumului defalcărilor/dividendelor în bugetul de stat;
- creșterea numărului de entități cu capital de stat, care au aprobat Codul de Guvernanță corporativă.
Учреждения:
Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Правительство Республики Молдова | Министерство экономики
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
117 просмотры
Дата публикации:
07 Ноябрь /2024 07:57
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
plan de dezvoltare | societate comerciala | intreprindere de stat | administrare publica
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии