
Новости
Antreprenorul independent: ce presupune conceptul noii forme de activitate
Orice cetățean apt de muncă se va putea organiza în cel mai simplu și rapid mod într-o activitate simplificată comparativ cu alte forme de organizare, fără constituirea unei persoane juridice – activitate de antreprenor independent.
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării propune pentru consultări publice proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative ce se referă la reglementarea activității economice a persoanelor fizice.
Astfel, în Legea nr.845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi se propune includerea unui capitol separat dedicat activităților economice ale persoanei fizice fără constituirea unei persoane juridice, cu scopul de a crește spiritual antreprenorial.
Conform conceptului propus, antreprenorul independent va putea presta acele servicii/profesii din Clasificatoarele activităților și ocupațiilor, care se vor conține în liste aprobate. Aceste liste se vor revizui periodic, urmare a monitorizării și dialogului cu mediul de afaceri. De asemenea, vor putea presta servicii atât consumatorilor persoane fizice, cât și persoanelor juridice. Contribuabilii - persoane juridice vor putea beneficia de prestațiile antreprenorilor independenți în limita a 30% din valoarea cheltuielilor sale în anul financiar respectiv pentru remunerația propriilor salariați, iar Guvernul va putea stabili pentru anumite categorii de contribuabili și pentru o perioadă scurtă de timp în decursul anului financiar (nu mai mult de 4 luni) un alt plafon decât cel indicat.
De asemenea, proiectul prevede că antreprenorul independent care prestează în favoarea persoanelor fizice și primește plata în numerar, să utilizeze echipamentul de casă și de control conectat la Sistemul informațional automatizat "Monitorizarea electronică a vânzărilor".
Antreprenorul independent poate activa nelimitat în unul sau concomitent în mai multe din domeniile sau profesie admise, cu excepțiile prevăzute expres în lege.
Pe de altă parte, ar putea fi limitate domeniile prevăzute în actele UE / legislația națională (comunicații electronice, intermedieri financiare, forța de muncă, securitate privată, jocuri de noroc și pariuri, activități exclusive ale întreprinderilor de stat etc.). De asemenea, conform conceptului, nu vor putea fi prestate prin acest model activitățile prevăzute la moment ca regim fiscal separat în Codul Fiscal (activitate independentă în comerț, în domeniul justiției, sănătății, de achiziții etc.) și va fi interzisă producția și realizarea mărfurilor supuse accizelor. În același timp, antreprenorul independent nu va avea dreptul de a angaja persoane terțe care să contribuie la acordarea prestației asumate, nici dreptul de deducere a cheltuielilor în scop de impozitare și nici nu va putea substitui activitatea în bază de contract de muncă cu activitatea independentă.
În acest sens, se propune și completarea Codului Fisca cu un capitol separat pentru includerea în Cod a noțiunii de antreprenor independent în calitate de contribuabil, includerea cotelor și plafoanelor de impozitare a antreprenorilor independenți. Astfel, regimul fiscal pentru antreprenorii independenți prevede un impozit unic, cota căruia va constitui 12% din obiectul impunerii, dacă acesta nu depășesc valoarea plafonului de livrări care impune înregistrarea ca și contribuabil al T.V.A., iar la depășirea acestui plafon – impozit unic majorat, pe valoarea care depășește plafonul, fără recalculare a impozitului achitat anterior. În componența impozitului unic va fi inclus impozitul pe venit din activitate – 4 p.p din totalul impozitului unic și contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii – 8 p.p. din totalul impozitului unic. Impozitul pe venit se repartizează între bugetul de stat și bugetul local al administrației publice locale în care contribuabilul își are domiciliul declarat în Notificarea de inițiere a activității, în proporție de 3/1.
Pe perioada aplicării impozitului unic, antreprenorii independeți nu au obligația de a ține evidența contabilă în scop fiscal, nu prezintă dări de seamă fiscale, declarații și raportări nici unei autorități publice.
Proiectul poate fi consultat aici până la 8 mai curent.
Conceptul de antreprenor independent a mai fost anterior adus în atenția opiniei publice. Detalii aici.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Мы настоятельно рекомендуем вам оформить бесплатную подписку на Newsline.
696 просмотры
Дата публикации:
30 Апрель /2025 07:56
Catalogul tematic
Antreprenoriat | Налоговые новости
Ключевые слова
consultari publice | Codul fiscal | activitate de antreprenoriat
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии