Новости

Care sunt barierele în implementarea acțiunilor de tranziție la economia verde în Moldova?

Birocrația în relații cu instituțiile statului și reglementările activității de întreprinzători se numără printre principalele probleme ale operatorilor economici în procesul de tranziție la economia verde. Așa arată datele sondajului ”Barierele în implementarea acțiunilor de tranziție justă la economia verde a firmelor din Moldova” efectuat în perioada Iunie-August, prezentate în cadrul unei ședințe pe platforma Consiliului Economic.

 

Potrivit aceluiași sondaj, o altă barieră cu care se confruntă antreprenorii care vor să întreprindă pași în tranziția la economia verde, sunt costurile mari ale creditelor comerciale, relevanța programelor de suport de stat și accesul și transparența programelor de suport din partea statului. Încă o piedică în trecerea la economia justă o constituie cultura de afaceri din Moldova, piața deprinsă cu o altfel de cerere, politica investițiilor publice și infrastructura managementului deșeurilor. 

 

În urma sondajului au fost constatate un șir recomandări care ar putea ajuta la promovarea tranziției juste la economia verde. Printre acestea se numără acordarea unor stimulente fiscale pentru practicile ecologice, subvenții în domeniu și crearea unui Fond special pentru finanțarea tranziției verzi. 

 

Prezentă la eveniment Natalia Iachimov, Coordonatoare de Proiect în cadrul Organizației Internaționale a Muncii a venit cu o prezentare a proiectului Stimularea Economiei Verzi în Republica Moldova, menționând că în contextul acordării statutului de candidat UE pentru Republica Moldova, este necesară accelerarea reformelor pentru a îndeplini efectiv criteriile de aderare, unul dintre acestea este asigurarea tranziției juste către o economie verde. ”Prin intermediul proiectului Stimularea Economiei Verzi în Republica Moldova, Organizația Internațională a Muncii urmărește susținerea creării locurilor de muncă noi și decente prin consolidarea unui mediu favorabil pentru creșterea productivității, a inovării și a sustenabilității întreprinderilor.”, a adăugat Natalia Iachimov. 

 

Reprezentanții comunității de afaceri prezenți la ședință au subliniat importanța susținerii din partea autorităților a acțiunilor și reformelor de promovare a tranziției juste la economia verde pentru întreprinderi. Atât subvențiile, facilitățile fiscale cât și îmbunătățirea pieței muncii din Moldova, sunt în viziunea comunității de afaceri instrumente cheie în promovarea economiei verzi în RM. 

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

827 просмотры

Дата публикации:

25 Сентябрь /2023 09:25

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

economia verde

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon