Новости
Cererea și oferta forței de muncă în anul 2024. În ce domenii au fost înregistrate cele mai multe locuri vacante?
Anul 2024 s-a caracterizat printr-o diminuare a ofertei de forță de muncă și o creștere ușoară a cererii, comparativ cu anul precedent, potrivit raportului publicat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Astfel, pe parcursul anului 2024 au fost înregistrați circa 18,8 mii șomeri sau cu 29% mai puțin ca în anul 2023, iar numărul locurilor vacante înregistrate pe parcursul anului a fost de cca 33,2 mii, ceea ce constituie o creștere cu 3% comparativ cu anul precedent (32,2 mii).
Din numărul total de șomeri înregistrați, persoanele fără o calificare profesională au constituit 62% sau cu 2 p.p. mai puțin decât în anul precedent.
Comerțul și serviciile
Distribuind locurile de muncă vacante după activități economice se observă că cele mai multe locuri de muncă vacante au fost înregistrate în următoarele activități economice: Alte activități de servicii (36%), Comerț cu ridicata și amănuntul (13%), Industrie (11%), Administrația publică și apărare (10%), Agricultură, silvicultură și pescuit (9%), etc. Comparativ cu anul precedent, în majoritatea activităților economice sunt devieri ușoare, spre deosebire de Administrația publică și apărare, unde a crescut numărul locurilor de muncă vacante cu 4 p.p.
Totodată, analizând locurile vacante după salarii, se atestă un trend pozitiv a acestora comparativ cu anul precedent, astfel locurile vacante cu salarii mai mari de 5000 lei s-au majorat de la 47% la 64%, iar cele mai mici de 5000 lei formează 11%.
În perioada de referință, s-au amplificat și mai mult decalajele între cererea și oferta forței de muncă pe medii de reședință, se menționează în documentul publicat. Astfel, din numărul total de șomeri înregistrați pe parcursul anului – 59% erau din sectorul rural, iar locurile de muncă vacante în acest sector constituiau 13% din numărul total de locuri vacante înregistrate. Astfel, forța de muncă este concentrată majoritar în sectorul rural (59%), pe când locurile de muncă se află mai mult în sectorul urban (87%).
Deficitul de ocupații
Totodată, în raport se menționează că pe parcursul anului precedent s-a constatat un deficit de ocupații, cum ar fi: medic, specialiști în autoritățile publice, subofițer în securitatea frontierei, inspectori, subofițer în domeniul ordinii publice și securității statului, operatori call center, operatori de interviu pentru sondaje sociologice, operatori la linii automate, asistenți medicali, cusătorese, taxatori, conducători auto/troleibuz, casieri, bucătari, vânzători produse alimentare etc. Meseria de cusător/cusătoreasă rămâne a fi cea mai solicitată de către angajatori, ponderea căreia la finele perioadei de referință constituia cca 11% din numărul locurilor vacante în evidență, iar numărul șomerilor care dețineau această meserie era de numai 2%.
De asemenea, se mai menționează că în aspect teritorial, cererea forței de muncă a fost concentrată în mare parte în Chișinău, Bălți, Hâncești și Soroca. Un echilibru între cererea și oferta forței de muncă a fost în raioanele Hâncești, Râșcani, Ialoveni, Sângerei, Edineț, Florești, Dondușeni, Dubăsari și Basarabeasca. Totuși, în mare parte (71%) a persistat surplusul de forță de muncă. Cel mai mare dezechilibru între cerere și ofertă se atestă în mun. Chișinău, Bălți, Strășeni, Fălești, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Edineț, Drochia, Soroca, Ocnița și Taraclia.
Учреждения:
Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Национальное агентство занятости населения
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Мы настоятельно рекомендуем вам оформить бесплатную подписку на Newsline.
184 просмотры
Дата публикации:
24 Январь /2025 07:56
Catalogul tematic
Новости | Оплата труда
Ключевые слова
salarii | angajarea personalului | forţa de muncă
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии