Новости

Cerințe simplificate pentru micii producători din domeniul alimentar și pensiunile agroturistice

Micii producători din domeniul alimentar se confruntă cu probleme în respectarea cerințelor de igienă și sanitare care sunt similare cu cerințele pentru întreprinderile mari. În acest sens, cabinetul de miniștri a aprobat cerințe simplificate pentru activitatea micilor producători din domeniul alimentar. Astfel, au fost aprobate: cerințe generale privind activitatea producătorilor de produse alimentare în cantități mici, cerințe privind producerea și comercializarea cu amănuntul a produselor de origine animală în cantități mici și cerințe privind producerea și comercializarea cu amănuntul a produselor alimentare de origine nonanimală în cantități mici.

 

Producătorii mici din domeniul alimentar care trebuie să respecte prezentele Cerințe pot aplica procedurile preliminare de control a riscurilor bazate pe principiile HACCP și ghidurile de bunele practici care acoperă toate etapele fluxului tehnologic a producerii.

 

Producătorii mici din domeniul alimentar care comercializează în unitățile de vânzare cu amănuntul produse alimentare trebuie să asigure că produsele obținute și comercializate către consumatorul final nu prezintă risc pentru sănătatea publică și că sunt îndeplinite toate condițiile referitoare la: etichetare; asigurarea trasabilității; siguranța materiilor prime și a produselor finite; controlul potabilității apei; instruirea personalului; controlul stării de sănătate; eliminarea dăunătorilor (insecte, rozătoare, păsări etc.); eliminarea deșeurilor și întreținerea și igiena spațiilor și a echipamentelor.

 

Totodată, documentul aprobat de Guvern le va oferi micilor producători flexibilitate în alegerea formei juridice de organizare, cum ar fi întreprinderea individuală sau gospodăria țărănească. 

 

Totodată, Guvernul a modificat normele metodologice şi criteriile de clasificare a structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare şi de servire a mesei. Drept urmare,pensiunile turistice și agroturistice vor putea prepara și servi produse culinare și vor putea utiliza în meniu produse de origine animală și nonanimală obținute sau recoltate din gospodăria proprie sau procurate de la producătorii mici din aceiași localitate sau din localitățile învecinate.

 

author icon

Марина Кэлдаре

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md" | Правительство Республики Молдова

183 просмотры

Дата публикации:

16 Январь /2025 07:56

Catalogul tematic

Новости | Tуризм | Cельское хозяйство

Ключевые слова

businessul alimentar | dezvoltarea turismului | agricutura | agropensiune

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon