Новости

Cetățenii unor state pot fi exonerați de obligativitatea deținerii unei vize la traversarea frontierei, având drept de ședere în RM de până la 360 de zile

Resortisanții, care sunt cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, Islandei, Regatului Norvegiei, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Principatului Liechtenstein, Confederaţiei Elveţiene, Statelor Unite ale Americii și Canadei pot fi exonerați de obligativitatea deținerii unei vize la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova și a vizei de lungă ședere, având drept de ședere de până la 360 de zile în orice perioadă de 12 luni.

 

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a înaintat pentru consultări publice proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative privind eliminarea reglementărilor excesive în sectorul privat, elaborat în colaborare cu alte ministere și autorități publice, comunitatea de afaceri, cu suportul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru și partenerilor de dezvoltare (OPTIM/Helvetas, UNDP, USAID/MISRA, USAID/RCRA) în scopul facilitării activității de antreprenor prin eliminarea barierelor birocratice și diminuarea deficitului forței de muncă pe piața internă.

 

Astfel, în condițiile aprobării proiectului în redacția autorilor, Legea nr.257/2013 privind resortisanții statelor terțe care au obligația deținerii unei vize şi resortisanții statelor terțe care sunt exonerați de obligativitatea deținerii unei vize la traversarea frontierei de stat a RM va fi completată cu prevederea (alin. (4) al art. 3 din legea menționată) care va oferi unei noi categorii de resortisanți dreptul de intrare în Moldova fără viză pentru o perioadă de până la 360 de zile.

 

În temeiul aceluiași proiect se propun modificări și la Legea nr.200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, conform cărora resortisanții reglementați supra vor avea dreptul la muncă, desfășurarea afacerii și prestarea serviciilor ca și profesioniști independenți pe perioada șederii, adică până la 360 de zile pe parcursul a 12 luni.

 

Totodată, pentru alte categorii de muncitori, se propun modificări la art.434 (Acordarea și prelungirea dreptului de ședere provizorie lucrătorilor imigranți) și art.435 (Acordarea și prelungirea dreptului de şedere provizorie în scop de muncă străinilor ale căror specialități sunt incluse în Lista ocupațiilor prioritare) din Legea nr. 220/2013 care au obiectivul de micșorare a plafonului minim al remunerației pentru angajarea salariatului străin până la 50% din valoarea salariu mediu lunar pe economie.

 

De menționat, că redacția în vigoare a Legii nr. 220/2013, la capitolul condițiile de remunerare a străinilor angajați, conține o normă unică, strict imperativă, pentru toate situațiile posibile: salariul străinului nu poate fi mai mic de salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul de gestiune, fapt ce creează dificultăți pentru angajatorii din anumite domenii.

 

Propunerile pe marginea proiectului vor fi acceptate până la 28 martie anul curent.

Tatiana Smeșnaia

Учреждения:

Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"

280 просмотры

Дата публикации:

04 Март /2025 07:56

Catalogul tematic

Новости

Ключевые слова

drept de sedere | cetatenii straini

0 комментарии

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon