Новости
Cheltuielile legate de compensarea costurilor serviciilor alternative de îngrijire a copiilor pot deveni deductibile
În cadrul ședinței plenare din 31 martie anul curent Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege cu privire la completarea Codului fiscal cu noi prevederi, aplicarea cărora, în opinia autorilor, va permite angajatorilor și angajaților să valorifice munca feminină și să contribuie la creșterea economică generală prin implicarea femeilor în ciclu economic general.
Astfel, conform proiectului, se permite deducerea cheltuielilor legate de compensare a costurilor serviciilor alternative de îngrijire a copiilor în vârstă de 0-3 ani a angajaților în mărime ce nu depășește valoarea 2500 lei lunar per copil per angajat. Limita maximă de deducere se stabilește la 10% din fondul de retribuire a muncii.
Cu excepția completării art.24 (Deducerea cheltuielilor aferente activităţii de întreprinzător) din CF menționate supra, proiectul prevede și intervenții la art.19 (Facilităţi acordate de angajator) care, odată cu intrarea în vigoare a normelor noi, vor stabili că facilitate va constitui valoarea plăților îndreptate în favoarea angajaților cu scopul compensării costurilor serviciilor alternative de îngrijire a copiilor acestora în vârstă de 0-3 ani în mărime ce depășește valoarea de 2500 lei lunar per copil per angajat.
Proiectul prevede și completarea cu un punct nou a Anexei nr.3 la Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, în care sunt stabilite tipurile de drepturi şi de venituri aferent cărora nu se calculează contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii. Astfel, în cazul plăților îndreptate în favoarea angajaților cu scopul compensării costurilor serviciilor alternative de îngrijire a copiilor (până la 2500 lei), CAS nu se vor calcula.
În același context, inițiativa aprobată în prima lectură prevede expunerea în redacție nouă a noțiunii „alte recompense” (art. 3) din Legea nr. 1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medical, care, odată cu intrarea modificărilor în vigoare, va stabili că sub alte recompense se subînțeleg orice altă sumă decât salariul, plătită de angajator în folosul angajatului său, precum şi alte drepturi şi venituri plătite persoanelor fizice, cu excepția drepturilor şi veniturilor, prevăzute la art. 20, 89, 90, 901 din CF, la care nu se calculează prime de asigurare obligatorie de asistență medicală.
Учреждения:
Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
1044 просмотры
Дата публикации:
31 Март /2023 16:30
Catalogul tematic
Налоговые новости
Ключевые слова
îngrijirea copilului | Codul fiscal | cheltuieli deductibile
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии