Новости
Concediile și indemnizațiile salariatului care a adoptat un copil. Proiect, aprobat în prima lectură
Parlamentul a aprobat în ședința de astăzi, 22 iunie, un proiect de modificare a Codului muncii, Legii nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale și Legii nr. 289/2004 privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații sociale.
O serie de prevederi din proiect de referă la concediile pentru salariații care au adoptat copii sau i-au luat în plasament în Serviciul de tutelă/curatelă în familia sa.
Astfel, conform proiectului, salariatul care a adoptat un copil sau l-a luat în plasament în Serviciul de tutelă/curatelă în familia sa, în baza unei cereri scrise, are dreptul la următoarele tipuri de concediu:
- Un concediu plătit pe o perioadă de până la 90 de zile calendaristice ce începe din ziua încuviințării adopției sau emiterii dispoziției de plasament a copilului în Serviciul de tutelă/curatelă. Acest concediu va putea fi utilizat de ambii soți alternativ, în fracțiuni, conform disponibilității fiecăruia, cu condiția să nu se suprapună fracțiunile și se va include în vechimea în muncă, dar și în stagiul de cotizare. În acest caz se va achita indemnizație unică pentru perioada de încredințare a copilului adoptabil (cuantumul indemnizației fiind 60% din baza calcul) și indemnizație unică pentru copilul adoptat sau luat în plasament, cuantumul acestei prestații constituind 100% din baza de calcul;
- Un concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, cu durata de cel puțin 6 luni calendaristice, în cazul în care, copilul avea vârsta mai mică de 3 ani la data adopției / emiterii dispoziției de plasament, fiind achitată o indemnizație unică pentru copilul adoptat/luat în plasament;
- Un concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului, pe durata de până la 6 luni calendaristice, în cazul în care, copilul avea vârsta mai mare de 3 ani la data încuviințării adopției sau emiterii deciziei de plasament. În acest caz se va achita o indemnizație lunară pentru creșterea copilului adoptat/luat în plasament cu vârsta mai mare de 3 ani, cuantumul prestației fiind de 60% din baza de calcul.
Este important de menționat că salariatul care a adoptat un copil sau l-a luat în plasament nu poate beneficia de mai multe concedii concomitent. Totodată, poate solicita acordarea concediului respectiv în termen de 30 de zile de la data adopției, iar opțiunea solicitată pentru un anumit tip de concediu nu poate fi modificată ulterior.
Se propune ca prevederile să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.
Учреждения:
Периодическое издание "Monitorul Fiscal FISC.md"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Счет пользователя создан успешно. Для подтверждения регистрации пройдите по подтверждающей ссылке, действительной в течение 30 календарных дней, отправленной на указанный в формуляре регистрации е-майл.
Задайте нам вопрос
Есть необходимость получить ответ на вопрос, или хочешь предложить тему для статьи, поясняющей практические аспекты деятельности? Зарегистрируйся, отправь вопрос или тему для статьи и в кратчайшие сроки получишь ответ эксперта на электронный адрес или в профиле на странице.
Е-майл *
Заказать услугу по телефону
Введите правильные данные и вскоре с вами свяжется оператор
Имя *
Фамилия *
Е-майл *
Телефон *
Отзыв
Для отслеживания статуса обработки отправленного отзыва, рекомендуем зарегистрироваться на странице. Таким образом ответ, отправленный Вам периодическим изданием «Monitorul Fiscal FISC.md» сохранится и отразится в Вашем профиле. В случае отправки отзыва без регистрации, ответ будет отправлен на ваш е-майл.
Е-майл *
Уважаемый пользователь
Для дальнейшего улучшения качества и доступности поставленных посредством сайта услуг, просим оставить отзыв.
873 просмотры
Дата публикации:
23 Июнь /2023 07:59
Catalogul tematic
Новости
Ключевые слова
copiii adoptaţi | indemnizaţiile de maternitate
0 комментарии
Только для пользователей зарегистрированные и авторизованные обладают право публиковать комментарии